Pivovar Svijany atakuje hranici 700 000 hl piva, chystá rozšíření varny
Pivovar Svijany atakuje hranici 700 000 hektolitrů piva za rok 2024. Na trh tak největší pivovar v Libereckém kraji zřejmě dodá zhruba o šest procent piva více než loni, kdy ve Svijanech uvařili 661 785 hektolitrů piva. Informoval o tom mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. Navzdory zvýšení produkce výroba stále zaostává za rekordním rokem 2019. Tehdy svijanští dodali na trh 709 896 hektolitrů piva.
"Největší zastoupení ve všech typech obalů má ležák Svijanský Máz 11 %, výrazněji se ovšem zvyšuje rovněž podíl například prémiového ležáku Svijany 450 nebo Svijanské Desítky. Vyšší prodej evidujeme také u míchaných nápojů na bázi nealkoholického piva, jako je Vozka yuzu a bergamot a Vozka černý rybíz a limetka," doplnil ředitel pivovaru Roman Havlík.
Více piva v plechovkách
Výrazně podle něj roste prodej piva v plechovkách, pivovar ho stáčí nepasterizované. "Nárůst prodeje v plechovkách přisuzujeme nejenom kvalitě piva, ale i inovacím a zaměření na udržitelnost," dodal. Pivovar ve Svijanech byl založen před 460 lety. V letošním roce firma investovala do linky na plnění sudů, kterou dodala česká společnost z Chotěboře NT technics. "Od této investice si slibujeme vysokou spolehlivost linky a zajištění efektivního plnění patnáctilitrových sudů, které si v posledním době u konzumentů získávají na oblibě," řekl Havlík. Pivovar ale podle něj investoval například také do dalšího rozšíření pivních lázní na Zámku Svijany, které už nestačily zájmu návštěvníků.
Tradiční výrobní postup
Svijanský pivovar si zakládá na tradičním výrobním postupu, takzvaném dvourmutovém způsobu vaření, kvašení v otevřených kádích a dlouhodobém zrání piva v ležáckých sklepích. Nabízí 17 druhů převážně nepasterizovaných piv, pro jejichž výrobu používá většinou humnový slad z malých českých a moravských nezávislých sladoven, vodu z vlastních studní a žatecký poloraný červeňák z vlastních chmelnic. Firma připravuje podle Havlíka rozšíření samotného srdce pivovaru - varny. Bude to zřejmě největší investice v novodobé historii pivovaru. "Práce budou probíhat několik let," dodal.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!