Jihočeské pivovary připravily na Vánoce stovky hektolitrů pivních speciálů. Zásobují jimi restaurace a prodejny v celé republice, ale i v zahraničí. Závěr roku je na pivním trhu každoročně charakteristický zvýšeným zájmem zákazníků především o silnější, kvalitnější, ale také dražší piva, která před vánočními svátky do nabídky zařazuje většina tuzemských pivovarů.
Jde o ležáky a speciály, které si Češi o svátcích dopřávají ve výrazně větší míře než jindy. Zejména pro velké pivovary jsou proto Vánoce druhou prodejní špičkou roku po létě, kdy je poptávka lidí po pivu nejvyšší. Největší regionální pivovar českobudějovický Budvar začal v těchto dnech v restauracích prodávat tmavý ležák s višní. "Je to plnohodnotný tmavý ležák s obsahem alkoholu 4,5 procenta, a zásadně se tak liší od běžných mixů piva a limonád. Toto pivo je ochuceno přírodní višňovou šťávou," řekl Petr Samec, tiskový mluvčí pivovaru Budvar. Podle něj chce Budvar tímto zajímavým nápojem primárně oslovit ženy a také milovníky neobvyklých piv. "V polovině listopadu jej poprvé uvedeme na maloobchodní trh po celé republice," řekl Samec. Třeboňský pivovar Regent uvaří na Vánoce 150 hektolitrů bio žitného piva. "Jedná se o svrchně kvašený polotmavý ležák vařený ze čtyřech druhů sladu, jeden je ze žita," uvedla obchodní ředitelka pivovaru Regent Olga Čalkovská.*