Výměra pro pěstování biopotravin se zvětšuje. Projevuje se to i v rostoucí rozloze biovinic. Plocha biovinic se od počátku roku do konce března zvýšila o 44 procent na 353 hektarů a v příštím roce by se měla zvětšit o až o tisíc hektarů, uvedl tajemník Svazu integrované produkce vína a hroznů Tomáš Richtera. Velký nárůst zdůvodnil tím, že zhruba třiceti vinařům skončí pětileté přechodné období integrované produkce, kterým musí projít každý zájemce o pěstování vinné révy na výrobu biovína.
Celková rozloha vinic v Čechách a na Moravě se pohybuje kolem dvaceti tisíc hektarů včetně nových a ještě neprodukčních výsadeb. Z toho podle zásad integrované produkce se hospodaří na dvanácti hektarech, zbytek se obhospodařuje konvenčním způsobem.
Integrovaná produkce je mezistupněm mezi konvenčním pěstováním vinné révy a bioprodukcí. V tomto mezistupni lze používat omezené množství chemických prostředků, nesmí však obsahovat zakázané látky. Integrovaná produkce i bioprodukce s sebou nesou nižší produkci, zároveň však biovíno neobsahuje rezidua z chemických postřiků, i když v ostatních parametrech je srovnatelné s běžně vyrobeným vínem.