Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) varovala před negativními důsledky plýtvání potravinami. Upozornila, že zhruba třetina světové produkce potravin se promrhá, což představuje hospodářskou újmu v hodnotě 750 miliard dolarů, v přepočtu to je zhruba 14,5 bilionu korun ročně.
Za plýtváním potravinami ve vyspělých zemích podle FAO stojí zejména chování spotřebitelů a nedostatečná komunikace v dodavatelském řetězci. V rozvíjejících se zemích jsou hlavním problém zaostalé technologie a nedostatečná skladovací a přepravní infrastruktura.
Plýtvání potravinami podle FAO kromě hospodářských škod způsobuje rovněž velkou újmu životnímu prostředí, protože vede například ke zbytečným emisím skleníkových plynů.
Šéf FAO José Graziano da Silva řekl, že my všichni - zemědělci a rybáři, zpracovatelé potravin a supermarkety, vlády i jednotliví spotřebitelé - musí učinit změny ve všech článcích potravinového řetězce, aby se zabránilo plýtvání potravinami. Podle něj nelze dopustit, aby třetina veškerého vyprodukovaného jídla přišla kvůli špatným praktikám vniveč, když 870 milionů lidí denně hladoví.