Plzeňský experimentální pivovar vyrobí letos o 15 procent více piva

Plzeňský experimentální pivovar Proud, který funguje přes tři roky v areálu Prazdroje pod jeho hlavičkou, letos vyrobí zhruba o 15 procent piva více než loni. Bude to téměř 4000 hektolitrů speciálů a malých sérií piv. Přibližně 85 procent tvoří sudové pivo, řekl ředitel pivovaru Michal Škoda. Pivovar má instalovanou kapacitu 10 000 hektolitrů.

"Jednou se na kapacitu dostaneme, zatím pořád rosteme," uvedl k výrobě Škoda. Pivovar podle něj uvedl na trh zatím přes 50 druhů piv a dál zkouší nové chutě. "Teď se budeme soustředit na vyladění receptur a budeme držet pět šest stálých piv. A k nim dáme dvě tři sezonní varianty. Ale už nechceme chrlit tolik druhů," dodal. Pivovar má teď ve stálé nabídce deset až 12 druhů, soustředí se na slabší nápoje mezi "desítkou" a "třináctkou".  Pivovar má přes 100 stálých zákazníků v ČR. Nejprodávanějším pivem je jedenáctistupňový ležák Ventil, který je od srpna bezlepkový. Třetím nejprodávanějším pivem je nealko, hlavně díky mladým. Mezi ženami jsou podle ředitele oblíbená kyselá piva a piva typu ALE a IPA. Ležáky, spodně kvašená piva, tvoří téměř 40 procent produkce. "Potřebujeme je, chceme mít kompletní nabídku pro restaurace a hospody. Ale větší prostor dáváme svrchně kvašeným pivům," řekl Škoda. Tato piva tvoří nyní asi dvě třetiny výroby. Nejúspěšnější pivní styly jsou pro pivovar ALE a IPA - hořká voňavá piva, ale roste i obliba kyselých piv s českým sadovým ovocem. Dosud nejzvláštnější byly kyselé gose německého stylu, do něhož se přidával zelený pepř, rozmarýn a sůl, a kyselá IPA s kávou. Letos poprvé vyrobil Proud vánoční pivo, což je šestnáctistupňová IPA s novými americkými chmely. Tento týden začal také nabízet limitovanou edici piv, která mají stupňovitost 24 a 25, tedy přes deset procent alkoholu. Jde podle ředitele o nejsilnější piva, která dosud vyrobili.

Pivovar testuje nové odrůdy chmele

Pivovar Proud spolupracuje s Chmelařským institutem v Žatci a Výzkumným ústavem pivovarsko-sladařským a testuje nové odrůdy českých chmelů odolných vůči suchu. "Zapojujeme se i do inovačního procesu v rámci Prazdroje, který občas potřebuje něco vyzkoušet. Zatím z toho ale konkrétní produkt nevznikl," uvedl Škoda. Experimentální pivovar se 14 zaměstnanci má stejné IČO jako Prazdroj, ale vede vlastní účetnictví, výrobu, obchod, marketing, navrhuje si receptury. Prazdroj mu pomáhá například s dodávkou surovin, energií, zajišťuje právní a IT služby. Ceny ležáku Proudu jsou na úrovni Pilsneru Urquell, piva typu IPA a kyselá piva jsou cenově výš kvůli dražším surovinám a většímu podílu lidské práce. "Mezi malými pivovary jsme na průměru," uvedl ředitel. Pivovar na jaře zdražoval kvůli energiím, sklu a dopravě, ale příští rok zvýšení cen neplánuje. Pivovar loni koupil plechovkovou linku, připravuje se na systém zálohovaných plechovek.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down