Plzeňský experimentální pivovar vyrobí letos o 15 procent více piva
Plzeňský experimentální pivovar Proud, který funguje přes tři roky v areálu Prazdroje pod jeho hlavičkou, letos vyrobí zhruba o 15 procent piva více než loni. Bude to téměř 4000 hektolitrů speciálů a malých sérií piv. Přibližně 85 procent tvoří sudové pivo, řekl ředitel pivovaru Michal Škoda. Pivovar má instalovanou kapacitu 10 000 hektolitrů.
"Jednou se na kapacitu dostaneme, zatím pořád rosteme," uvedl k výrobě Škoda. Pivovar podle něj uvedl na trh zatím přes 50 druhů piv a dál zkouší nové chutě. "Teď se budeme soustředit na vyladění receptur a budeme držet pět šest stálých piv. A k nim dáme dvě tři sezonní varianty. Ale už nechceme chrlit tolik druhů," dodal. Pivovar má teď ve stálé nabídce deset až 12 druhů, soustředí se na slabší nápoje mezi "desítkou" a "třináctkou". Pivovar má přes 100 stálých zákazníků v ČR. Nejprodávanějším pivem je jedenáctistupňový ležák Ventil, který je od srpna bezlepkový. Třetím nejprodávanějším pivem je nealko, hlavně díky mladým. Mezi ženami jsou podle ředitele oblíbená kyselá piva a piva typu ALE a IPA. Ležáky, spodně kvašená piva, tvoří téměř 40 procent produkce. "Potřebujeme je, chceme mít kompletní nabídku pro restaurace a hospody. Ale větší prostor dáváme svrchně kvašeným pivům," řekl Škoda. Tato piva tvoří nyní asi dvě třetiny výroby. Nejúspěšnější pivní styly jsou pro pivovar ALE a IPA - hořká voňavá piva, ale roste i obliba kyselých piv s českým sadovým ovocem. Dosud nejzvláštnější byly kyselé gose německého stylu, do něhož se přidával zelený pepř, rozmarýn a sůl, a kyselá IPA s kávou. Letos poprvé vyrobil Proud vánoční pivo, což je šestnáctistupňová IPA s novými americkými chmely. Tento týden začal také nabízet limitovanou edici piv, která mají stupňovitost 24 a 25, tedy přes deset procent alkoholu. Jde podle ředitele o nejsilnější piva, která dosud vyrobili.
Pivovar testuje nové odrůdy chmele
Pivovar Proud spolupracuje s Chmelařským institutem v Žatci a Výzkumným ústavem pivovarsko-sladařským a testuje nové odrůdy českých chmelů odolných vůči suchu. "Zapojujeme se i do inovačního procesu v rámci Prazdroje, který občas potřebuje něco vyzkoušet. Zatím z toho ale konkrétní produkt nevznikl," uvedl Škoda. Experimentální pivovar se 14 zaměstnanci má stejné IČO jako Prazdroj, ale vede vlastní účetnictví, výrobu, obchod, marketing, navrhuje si receptury. Prazdroj mu pomáhá například s dodávkou surovin, energií, zajišťuje právní a IT služby. Ceny ležáku Proudu jsou na úrovni Pilsneru Urquell, piva typu IPA a kyselá piva jsou cenově výš kvůli dražším surovinám a většímu podílu lidské práce. "Mezi malými pivovary jsme na průměru," uvedl ředitel. Pivovar na jaře zdražoval kvůli energiím, sklu a dopravě, ale příští rok zvýšení cen neplánuje. Pivovar loni koupil plechovkovou linku, připravuje se na systém zálohovaných plechovek.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!