Plzeňský Prazdroj očekává kvůli uzavření restaurací a hospod minimálně v následujících týdnech propad prodeje o desítky procent. Stejně jako při jarním uzavření hospod proto výrobu přizpůsobí aktuální poptávce. Utlumí stáčení piva do sudů a tanků a posílí výrobu baleného piva. Uvedl to mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.
Během jarní koronavirové krize se Prazdroji propadly prodeje zhruba o 40 procent, protože téměř tři měsíce nebylo možno prodávat čepované pivo v hospodách a restauracích. Odbyt v restauracích a hospodách představuje pro Prazdroj 40 procent celkového prodeje. "Tento propad není možné už do konce roku ničím nahradit, a to ani zvýšeným zájmem o balená piva," uvedl obchodní ředitel Plzeňského Prazdroje Tomáš Mráz. "S úplným uzavřením hospod a restaurací se prodeje opět sníží o desítky procent. Viděli jsme to už v minulém týdnu, kdy prodeje čepovaného piva meziročně klesly o 20 procent, a to byla jen zkrácená otevírací doba podniků. Během příštích tří týdnů tak situace nebude lepší," řekl Mráz. Finanční propady, které pivovaru kvůli současnému zavření restaurací vzniknou, firma odhadovat nechtěla. Od června se podle Mráze situace v prodeji piva postupně zlepšila, bylo vidět, že lidé mají zájem o čepované pivo a chtějí opět chodit do restaurací a hospod. "Naše celkové tuzemské prodeje od ledna do září letošního roku meziročně klesly zhruba o čtyři procenta," řekl. I když Prazdroj utlumí stáčení piva do sudů a tanků, předpokládá, že jeho pivovary budou fungovat normálně. "Stejně tak naši zaměstnanci ve výrobě budou normálně pracovat, jen v případě potřeby přejdou na jinou stáčecí linku," řekl Kovář.*