Přibližně po půl roce od spuštění registruje Potravinářská komora ČR 92 schválených cechovních norem. Vyráběných potravin podle nich je 155. Uvedla to mluvčí komory Dana Večeřová. Nejčastěji se podle těchto norem vyrábějí mléčné, masné a lahůdkářské výrobky. Potraviny vyrobené podle cechovních norem by měly mít nadstandardní charakteristiky proti srovnatelným výrobkům na trhu.
Kromě schválených norem jich je 17 v připomínkovém procesu a další desítky se připravují. "Úspěšně startují i pekařské výrobky, cukrovinky, vejce a konzervované produkty, slabší je prozatím situace v nápojích," řekla Večeřová. Dodala, že se objevují i názory zastávající liberálnost trhu a odmítající regulace. Zájem spotřebitelů však o normy podle Večeřové je, a zavádění dalších norem tak bude pokračovat.
Cechovní normy Potravinářská komora zavádí podle vzoru Rakouska, kde se vztahují na 30 tisíc produktů. V ČR komora projekt připravovala dva roky.*