Sezóna zpracování zeleniny je kvůli počasí letos urychlená o týden až 14 dní. V závodě Pika v Bzenci na Hodonínsku, který patří do skupiny Hamé, nyní kromě zpracování hrášku zahájili také výrobu nakládaných okurek. Závod jede na tři směny, sedm dní v týdnu, stejně jako podnik Agrimex u Prahy, kde vyrábějí zamrazenou zeleninu, uvedla společnost Hamé.
"Bohaté srážky, které v minulém týdnu zasáhly podstatnou část našeho území, zelenině výrazně pomohly, přišlo to za pět minut dvanáct. I tak odhadujeme výnosy hrášku o čtvrtinu až polovinu nižší, než je obvyklé, protože rostliny nenasadily horní patro," uvedl Michal Slezáček, ředitel závodu v Bzenci, kde se vyrábí také zelenina pod značkou Znojmia.
"Navíc je vše výrazně zrychlené, proti loňskému, taktéž teplému a suchému roku, máme sklizeň hrášku ještě minimálně o další týden dříve. Urychlená je i další zelenina," doplnil Slezáček. Hrášek v Bzenci berou od pěstitelů z okolí, rok od roku je to prý těžší, protože osevní plochy se zmenšují.
Závod v červnu začal zpracovávat také asi nejoblíbenější nakládanou zeleninu v Česku – okurky, které se budou vyrábět pravděpodobně až do září. Během léta k nim v Bzenci postupně přibudou další druhy zeleniny, jako jsou papriky, cibulky a feferonky. V Bzenci ročně vyrobí celkem přes 30 000 tun sterilované zeleniny, z toho nejvíc okurek – asi 13 milionů sklenic. Závod prochází modernizací včetně nových hal a strojů. Investice 100 milionů korun umožní navýšení kapacity až o 20 procent, uvedl Slezáček. Zaměstnanci se mohou těšit na nové zázemí.*