V České republice se stále zvyšuje počet chovaných koz a ovcí. Zatímco v roce 2000 se chovalo kolem 80 000 kusů, loni to bylo podle Českého statistického úřadu přes 240 000. Podle předsedy Svazu chovatelů ovcí a koz ČR Víta Mareše přibývá i chovatelů. Věří, že tento pozitivní trend vydrží i v dalších letech, kdy se změní dotační podmínky. Mareš to řekl na brněnském veletrhu Animal Vetex.
Chov ovcí i koz je oblíbený i díky čím dál větší oblibě biopotravin a výrobků z rodinných farem. Ovcí je v Česku 220 000 a koz přes 20 000. Na veletrhu svaz představil ovčí plemeno, které je v tuzemsku téměř novinkou. Jde o plemeno skudde, která je vřesovou ovcí a má původ v Pobaltí. Zatím jich je u nás kolem stovky. Na jejím chovu spolupracuje svaz i s Němci, uvedl Mareš. Nejrozšířenějším masným plemenem ovcí je v Česku suffolk a nejhojněji zastoupené kombinované plemeno je romney.
Naproti tomu stavy skotu se v posledních letech mírně zmenšovaly, přesto Český svaz chovatelů masného skotu zaznamenává zvyšující se zájem chovatelů o masná plemena. Každý rok přibude do svazu pět desítek nových členů. Zájem je především o plemena, která jsou méně náročná na chov, řekla tajemnice svazu Pavla Vydrová. Na maso se v České republice aktuálně chová 190 000 kusů, přičemž celkové počty skotu loni byly podle Českého statistického úřadu 1,35 milionu kusů.
V posledních letech ubývalo i krav chovaných na mléko, nicméně ČR patří dlouhodobě k velmi úspěšným zemím z hlediska užitkovosti. Podle ředitele Svazu chovatelů českého strakatého skotu Josefa Kučery loni se poprvé dosáhlo průměrné užitkovosti nad 7000 kilogramů mléka. Vyšší produkci mají jen Rakušané a Němci, řekl a dodal, že pro svá stáda si u nás vybírají jalovice i z Moldávie, Uzbekistánu a minulý týden zaznamenali zájem i z Vietnamu. Svazu slouží i nově vybudované chovatelské zázemí v Radešínské Svratce.
Úbytek některých hospodářských zvířat, nejen skotu, ale i prasat, chce v následujících letech zastavit ministerstvo zemědělství větší podporou živočišné výroby než dosud. Cílem je nejen navrácení potravinové soběstačnosti, ale i vznik pracovních míst na venkově.*