Počet přeštických černostrakatých prasat chovaných v České republice roste. Oproti roku 2013 přibylo prasnic v registrovaných chovech o šestinu na 358 kusů, řekla Eva Václavková z Výzkumného ústavu živočišné výroby. V roce 2011 bylo v ČR odchováno 134 prasniček. Cena masa v řeznictví je často vyšší než u běžných zvířat, má ale víc vnitrosvalového tuku, který posiluje chuť masa.
"Nejsou tam započítaní chovatelé, kteří mají dvě tři prasnice, ale nepřihlásili se do programu. Tedy nežádají o dotace a neprovádějí kontroly užitkovosti," uvedla Václavková. Maso z přeštických prasat je tučnější než běžné vepřové, chovatelé podle Václavkové proto dostávají na jatkách méně peněz. Navíc jsou přeštická prasata méně vyšlechtěným plemenem, mají přibližně 11 selat v jednom vrhu. U konvenčních plemen se rodí okolo 15 selat. Chovatelé "přeštíků" mohou ale žádat o dotace na zachování genových zdrojů těchto prasat. V obchodech se přitom prodává vepřové z přeštíků dráž než z konvenčního chovu, podle Václavkové jsou tato prasata často chovaná v biorežimu. Ceny se ale značně liší i mezi jednotlivými obchodníky.*