Prodejních míst s kapry, určenými na vánoční stůl, bude zhruba stejně jako v loňském roce. Nejvíce je míst, kde lze kapry usmrcovat a kuchat. Například v Praze je nyní registrováno téměř 230 prodejních míst, celkový počet prodejních míst do Vánoc zřejmě dosáhne tří set. Informoval o tom mluvčí Státní veterinární správy ČR Josef Duben.
Podle Dubna budou ryby i letos zdravé. Veterinární inspektoři byli totiž u podzimních výlovů a v následujících dnech budou kontrolovat i podmínky prodeje. Na základě zkušeností z uplynulých let ale mluvčí veterinárního dozoru neočekává zvláštní problémy. Prodejci vědí, jaké podmínky mají splnit, že svůj úmysl o prodeji musí oznámit místně příslušné krajské veterinární správě, popřípadě městské.
Duben upozornil, že neprodané ryby není možné jen tak vypustit do rybníka nebo do řeky. Vánoční ryby nejsou většinou schopné přežít do jara, protože byly připraveny pro vánoční stůl. Jsou tedy vylačněné a nemají žádné zásobní látky, vysvětlil.