Na konci loňského roku bylo v České republice 543 výrobců biopotravin, meziročně o 7,3 procenta více. S výrobou začalo 78 firem, naopak 41 jich skončilo. Vyplývá to z údajů, které poskytla Česká technologická platforma pro ekologické zemědělství (ČTPEZ). Tempo růstu bylo stejné jako předloni.
Přibližně 40 procent výrobců biopotravin byli farmáři. Celkem je v ČR zhruba 4100 registrovaných zemědělců, kteří pracují v šetrnějším ekologickém režimu. Každá dvacátá ekofarma zpracovává svoje produkty v biokvalitě přímo na farmě či prodává "ze dvora". O biopotraviny je podle výrobců zájem. "Meziroční nárůst v tržbách jsme měli o 20 procent. Daří se nám i na zahraničních trzích, a to především na Slovensku a ve Francii," řekla výkonná ředitelka obchodní společnosti PRO-BIO Jana Lysáková.
Ekologičtí zemědělci podle posledních údajů hospodařili v ČR na 502 374 hektarech půdy, což je přibližně 12 procent celkové výměry zemědělského půdního fondu. "V současné době je ekologickými zemědělci obhospodařováno více než 40 procent všech trvalých travních porostů v ČR, téměř dvě procenta orné půdy a přes deset procent ploch trvalých kultur, jako jsou sady a vinice," uvedla Andrea Hrabalová ze ČTPEZ.*