Počet žáků přijatých do prvního ročníku učňovských zemědělských oborů se loni zvedl o 0,8 procenta na 3179. Ukazuje to analýza zpracovaná Asociací malých a středních podniků a živnostníků ČR, kterou na tiskové konferenci představil předseda představenstva asociace Karel Havlíček. Podíl je podle něj nejlepší za posledních sedm let, firmy ale stále volají po pracovnících, největší problém je u řezníků, cukrářů a pekařů.
Podle Havlíčka se trend postupného úbytku pracovníků v zemědělství a potravinářství stabilizoval, naopak se začíná dokonce otáčet. Mezi žáky dominují obory opravář zemědělských strojů, zahradník a farmář. Farmáři jsou ale současně skupinou s nejvyšší mírou nezaměstnanosti u učňů. Největší problém u potravinářů je klesající počet absolventů, za posledních deset let šlo o propad skoro o třetinu. To podle analýzy odpovídá demografickému poklesu, ale například v oboru řezník-uzenář je již situace kritická, za poslední dekádu počty absolventů klesly o 60 procent. Zatímco v roce 2005 jich bylo 235, loni skončilo školu tohoto typu 94 lidí. Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky je v ČR velký nevyužitý potravinářský potenciál, stát se snaží mladé lidi více motivovat, aby do oboru šli. Například plánuje podpořit zemědělské a potravinářské školy.*