Počet kachen chovaných v Česku meziročně k začátku dubna vzrostl o polovinu na 589 593. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. O rok dříve šlo o 393 187 kachen. Nárůst vykazují i celoroční statistiky, které poskytl státní podnik Mezinárodní testování drůbeže (MTD) v Ústrašicích. Podle nich se loni vylíhlo meziročně skoro o tři miliony kachen víc, celkově 12,46 milionu, většina se ale vyveze do zahraničí.
Podle výrobců se začalo více prodávat chlazené kachní maso. "Došlo k určitému poklesu v dřívějších letech a teď se to zase napravuje. Spotřebitelé začínají preferovat kvalitní čerstvé chlazené maso, které jde od nás, nikoliv dovozové mražené," řekl ředitel Sdružení drůbežářských podniků František Mates.
Nárůst stavů by podle Matese mohl pokračovat. Podle ústrašických dat se předloni dovezlo 76 600 kachen, loni 13 000. Export podle Václava Rulíka z firmy Perena, která se chovem kachen zabývá, směřuje hlavně do Polska.
Podle ředitele MTD Vlastislava Machandera se meziročně zvedly stavy i u rodičovských hejn, přibližně o 100 000 proti roku 2013. "U kachňat líhnutých na výkrm je situace obdobná, pro užití na našem trhu je nárůst asi o 21 procent na 3,9 milionu kachňat v loňském roce," dodal.
Na českém trhu se začíná objevovat i kulinářsky předpřipravené maso. Podle Rulíka jde například již o kořeněné maso či s marinádou, které se pouze dopeče.*