Češi předloni nakoupili biopotraviny za 2,55 miliardy korun, cena spotřebovaných biopotravin tak vzrostla o 13,5 procenta. Každý člověk za ně v průměru zaplatil 241 Kč, tedy o 28 korun meziročně více. Vyplývá to ze zprávy Ústavu zemědělské ekonomiky a informací, kterou zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Nejvíce lidé kupují v biokvalitě mléko a mléčné výrobky, ovoce a zeleninu a šťávy z nich a také zpracované potraviny jako koření, hořčice, kávu, čaj nebo hotové pokrmy typu kojenecké výživy.
Podíl biopotravin na celkové spotřebě se meziročně zvětšil zhruba o dvě desetiny procentního bodu na 0,9 procenta. Trh s biopotravinami rostl šestým rokem v řadě, spotřeba vzrostla nejvíce od roku 2008. Stále však nedosahuje tří procent, kterou stanovilo ministerstvo zemědělství.
Celkový obrat s biopotravinami včetně vývozu dosáhl 4,19 miliardy korun. Vývoz vzrostl na 1,64 miliardy, z toho reexport činil 259 milionů korun, tedy 16 procent. České biopotraviny se nejvíce prodávají do Německa a Rakouska.
Téměř 44 procent všech biopotravin nakupují čeští zákazníci v maloobchodních řetězcích, 18 procent nakoupí v drogeriích a 14 procent v prodejnách zdravé výživy. Faremní a další přímý prodej má zhruba sedmiprocentní podíl, obdobný je i objem biopotravin prodaných přes e-shopy, dodal úřad.
Na konci předloňského roku bylo v ČR registrováno 603 výrobců biopotravin s 635 výrobními provozovnami, meziročně šlo o 11,3procentní zvýšení.
Při srovnávání ČR, Rakouska a Slovenska byly ceny v obchodech podobné u biojogurtu a biomléka. V ČR byla o 15 procent dražší biocibule proti rakouským obchodům, například jáhly v biokvalitě byly naopak o 28 procent dražší v Rakousku. O 34 procent tam byly dražší i ovesné biovločky, které však na Slovensku proti ČR stály o sedm procent méně.
Světový maloobchodní trh s biopotravinami podle ministerstva stoupl předloni o deset procent na zhruba 90 miliard dolarů, 90 procent z toho se prodalo v Severní Americe a v Evropě.*