Podle experta palmový olej neškodí, důležitá je udržitelná produkce

Palmový olej má na zdraví srovnatelný vliv jako jiné rostlinné a živočišné tuky pevné konzistence. Není obsažen v základních potravinách, jeho spotřebu je proto možné snadno regulovat. Lidé by měli upřednostňovat palmový olej z udržitelných zdrojů. Informaci o tom je možné najít většinou jen na firemních webech.

V rámci Evropské unie palmový olej z udržitelné produkce převládá. Uvedl to Jiří Brát, autor publikace Je palmový olej hrozbou?, kterou v rámci tiskové konference Sdružení českých spotřebitelů představil.
Z hlediska výživy se podle Bráta není třeba palmového oleje bát. Je dokonce vhodnou náhražkou částečně ztužených tuků. V surové formě má hodně vitamínu E či vysoký obsah karotenoidů. V Evropě se však používá především v rafinované formě. V potravinářském průmyslu není podle Bráta hojně využíván jen kvůli nízké ceně, ale také všestrannosti. Použít ho lze v kapalné i tuhé formě. Jsou v něm rovnoměrně zastoupeny nasycené a nenasycené mastné kyseliny, každou jeho část lze tedy využít k jiným účelům.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down