Palmový olej má na zdraví srovnatelný vliv jako jiné rostlinné a živočišné tuky pevné konzistence. Není obsažen v základních potravinách, jeho spotřebu je proto možné snadno regulovat. Lidé by měli upřednostňovat palmový olej z udržitelných zdrojů. Informaci o tom je možné najít většinou jen na firemních webech.
V rámci Evropské unie palmový olej z udržitelné produkce převládá. Uvedl to Jiří Brát, autor publikace Je palmový olej hrozbou?, kterou v rámci tiskové konference Sdružení českých spotřebitelů představil.
Z hlediska výživy se podle Bráta není třeba palmového oleje bát. Je dokonce vhodnou náhražkou částečně ztužených tuků. V surové formě má hodně vitamínu E či vysoký obsah karotenoidů. V Evropě se však používá především v rafinované formě. V potravinářském průmyslu není podle Bráta hojně využíván jen kvůli nízké ceně, ale také všestrannosti. Použít ho lze v kapalné i tuhé formě. Jsou v něm rovnoměrně zastoupeny nasycené a nenasycené mastné kyseliny, každou jeho část lze tedy využít k jiným účelům.*