Potravinářská komora ocenila jako nejlepší letošní inovativní výrobky Lipánek tvarohový od Madety, Super mysli – bez přidaného cukru od Emco s příchuti čokoláda a kokos, Mattoni esence pomeranč, Nestlé Cheerios oat a zmrzlina Re:Fuel sandwich od Unileveru.
Zástupci komory to uvedli na tiskové konferenci k tzv. reformulacím, tedy snaze o zlepšování výživových hodnot v prodávaných potravinách. Uvedené výrobky můžou nosit ocenění Reformulace roku. Letos šlo o čtvrtý ročník této soutěže.
V roce 2016 vznikla pod komorou Platforma pro reformulace, která se o zlepšení a upozorňování na "zdravější" výrobky snaží. Například výrobek od Nestlé nyní obsahuje o polovinu méně cukru a 91 procent celozrnné ovesné mouky. Ve vítězném mysli od Emca firma nahradila přidaný cukr vlákninou z kořene čekanky.
Dlouhodobě jsou producenti tlačeni k tomu, aby snižovali ve svých výrobcích cukr, sůl nebo některé typy mastných kyselin. Potravináři si stěžují, že nemohou kvůli evropské legislativě informovat o malých postupných změnách, například snížení soli o dvě procenta, na obalech. O těchto pokrocích můžou psát až ve chvíli, kdy je snižování cukru nebo soli o mezi 25 a 30 procenty. Pokud se složení výrobku skokově změní, však zákazníci podle potravinářů často výrobek přestanou kupovat.
O složení potravinářských výrobků nyní rokuje i Poslanecká sněmovna, ve druhém čtení projednává novelu zákona o potravinách.