Chuť potraviny nemůže být chráněna autorským právem, není totiž možné ji přesně a objektivně identifikovat, rozhodl dnes evropský soud. Soudní dvůr EU došel k závěru, že vzhledem k pouze subjektivním možnostem chuť potraviny přesně určit ji není možné pokládat za "dílo" chráněné podle autorského práva. Soud svým rozhodnutím odpovídá na otázku jednoho z nizozemských soudů, ke kterému se dostal spor mezi dvěma nizozemskými potravinářskými firmami. Jedna z nich tvrdila, že chuť její pomazánky se smetanovým sýrem a čerstvými bylinkami je dílem chráněným autorským právem a že druhá firma se proto má zdržet výroby a prodeje svého velmi podobného výrobku.
Unijní soud dnes uvedl, že jako "dílo" chráněné autorským právem lze podle evropských pravidel kvalifikovat předmět, který je originálním duševním výtvorem a který má své "vyjádření". Chráněna totiž mohou být právě tato konkrétní vyjádření nějakého nápadu, a ne "myšlenky, postupy, způsoby fungování nebo matematické pojmy jako takové". Soudní dvůr upřesnil, že například na rozdíl od literárního, malířského, filmového či hudebního díla, které je přesným a objektivním vyjádřením, spočívá identifikace chuti potraviny zásadně na pocitech a chuťových prožitcích, které jsou subjektivní a proměnlivé. Tyto pocity a chuťové prožitky totiž závisejí zejména na faktorech spjatých s osobou, která daný výrobek ochutnává, jako je její věk, potravinové preference a spotřební návyky, a na prostředí či kontextu, ve kterém je tento výrobek ochutnáván.*