17.05.2022 | 08:05
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Podle spolumajitele sítě pekáren zdražování surovin více vyrovná ceny velkých a malých výrobců

Zdražování surovin podle spolumajitele sítě řemeslných pekáren Zrno Zrnko Ondřeje Kuchaře více vyrovná ceny produktů od velkých výrobců a menších podniků. Se zvyšující se cenou surovin se podle něj musí jeho firma potýkat stejně jako ostatní, mnohem větší podíl na ceně jejích výrobků má lidská práce a technologie. Uvedl to při příležitosti otevření páté pobočky společnosti na pražských Vinohradech.

Firma se profiluje jako řemeslná pekárna, která klade důraz na kvalitu. "Výrobky se dělají převážně ručně a z původních surovin, nepoužíváme žádné směsi," řekl Kuchař. Prodejny jsou koncipované jako pekárny a kavárny. Podnik je vytvořen jako větší pekárna s více prodejnami, která bude zásobovat větší část města než lokální podniky. V současnosti firma zaměstnává 16 pekařů a zhruba 20 lidí na jednotlivých pobočkách. Řada podniků v ČR se podle Svazu pekařů potýká s vysokými nárůsty cen energií, což může ohrozit i jejich existenci. Zrno Zrnko už podle Kuchaře také muselo zdražovat, očekává ale, že kvůli růstu cen budou muset více zdražovat spíše velké podniky, což může přivést i více zákazníků právě řemeslných pekáren. Dodal, že firma zatím nezaznamenala odliv zákazníků. U výrobků společnosti mnohem větší podíl z ceny produktů tvoří lidská práce a technologie. Vyrábí například pouze kváskový chléb, který musí kynout 20 hodin ve studeném skladu. "U nás je surovinový náklad v celkové ceně výrobku nižší," uvedl Kuchař. Zdražení cen plynu společnost zatím tolik nezasáhlo vzhledem k tomu, že má smlouvu do srpna letošního roku. Očekává ale, že se to firmy dotkne podobně jako ostatních.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down