Podle Svazu mlynářů cenu mouky příští rok ovlivní dražší pšenice a nízké výnosy v EU
Cena mouky zůstane do konce roku stejná, v příštím roce by ji ale mohla ovlivnit vyšší cena pšenice i žita způsobená vysokou poptávkou ze zahraničí, klesající osevní plochou obilovin v Česku i Evropě a také nízkými výnosy obilovin v některých členských zemích. Například ve Francii zaznamenali letos pěstitelé snížení výroby u pšenice o 20 procent, v Německu o 17 procent. Mlynáře a pekaře trápí také špatná kvalita sklizených obilovin. Uvedené problémy ale neohrožují českou soběstačnost v obilovinách a nedostatek pro domácí spotřebu nehrozí. Uvedl to Pavel Filip ze Svaz průmyslových mlýnů ČR.
Cena pšenice roste již od sklizně
Podle svazu roste cenapšenice již od sklizně. V srpnu stála tuna potravinářské pšenice 4777 korun, v říjnu dosáhla průměrná cena 4956 korun za tunu. Svaz předpokládá, že ceny nadále porostou, což se v příštím roce nejspíš projeví i v ceně mouky. "Cena obilí tvoří skoro 80 procent všech nákladů mlýnů," podotkl Filip. Z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že ceny mouky jsou tento rok zatím nejnižší, hladká mouka v listopadu zlevnila meziročně o 15,8 procenta, kilogramové balení obchody prodávají za 17,43 koruny. Podle Filipa se cena nyní vrací do normálních hodnot po skokovém zvýšení v roce 2022, které ovlivnila válka na Ukrajině. Do konce roku významné změny v ceně neočekává. V současnosti podle něj cenový vývoj brzdí nahromaděné zásoby z předchozích let. Letošní úroda v ČR z hlediska kvality nebyla příznivá, zejména kvůli podprůměrnému obsahu bílkovin, který letos činí 12,1 procenta, což je proti pětiletému průměru o 0,9 procenta méně. Pro pekařské zpracování je potřeba více než 12,5 procenta. Podle Filipa lze nedostatek bílkovin mírně upravit, ale jen do určité míry. Problém představují také výsledky sklizně v Evropě, nižší výnosy a klesající osevní plocha. Sklizňová plocha základních obilovin v ČR letos klesla v porovnání s pětiletým průměrem o čtyři procenta na 1,2 milionu hektarů, v Evropě pokles představuje 2,5 procenta. Nedostatek pšenice v některých evropských zemích zvyšuje poptávku po české produkci, která se v současnosti ve velkém vyváží. "Za první tři měsíce nového marketingového roku se již vyvezlo 677 000 tun pšenice převážně do Německa," tvrdí Filip. Pro mlynáře to představuje problém, protože vysoká poptávka tlačí cenu nahoru a snižuje se nabídka kvalitní pšenice. Mlynáři zatím nepředpokládají, že by byl nedostatek vyhovující pšenice pro pekárenské zpracování, ale je podle nich potřeba jí zablokovat, aby nebyla exportována do zahraničí. Přestože situaci na trhu s obilovinami a mlýnskými výrobky označil Filip za nestabilní i kvůli kolísání cen, nepředpokládá, že by se v České republice v příštích letech významně změnila struktura výroby mlýnů. České mlýny podle dat svazu loni vyrobily z 1,1 milionu tun potravinářské pšenice 865 800 tun pšeničné mouky a z 100 000 tun žita 80 000 tun žitné mouky. Meziroční pokles způsobila změna poptávky. Přibývá zpracovaného ovsa, kterého mlýny loni na vločky a mouky zpracovaly 38 000 tun, ještě před několika lety bylo množství poloviční. *
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!