Ceny zeleniny a ovoce nejspíš zůstanou na nynější úrovni kvůli nedostatku těchto komodit v Evropě. Cenu určuje množství zeleniny vypěstované v jihoevropských státech, kde nastal výpadek produkce kvůli koronavirové pandemii, sdělil mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Španělsko a Itálie jsou jedny z nejhůře postižených evropských států.
Podle údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v dubnu meziročně zdražilo ovoce skoro o čtvrtinu. Ceny by se podle zemědělců neměly dál zvyšovat, v sezóně však zřejmě neklesnou.
Podle tajemníka Agrární komory ČR Jana Doležala je v současné situaci vývoj cen těžké předvídat.
V dubnu zrychlil podle údajů Českého statistického úřadu meziroční růst cen potravin a nealkoholických nápojů. Téměř o čtvrtinu zdražilo ovoce, za zeleninu kupující platili téměř o 12 procent více. Ceny vepřového masa stouply proti loňskému dubnu skoro o 19 procent, mouka zdražila o 16,6 procenta a cukr o 16,2 procenta.
U cukru očekává Doležal mírný nárůst cen, podle něj se dosud cukr prodával "pod cenou". "Momentálně ve světě chybí asi osm milionů tun této komodity a cena by se tak měla z pohledu cukrovarů, ale i pěstitelů cukrové řepy začít normalizovat. Z pohledu spotřebitele by se však i kvůli dosavadní cenové politice maloobchodu nemělo jednat o zásadní zdražení," řekl Doležal.
Ceny ovoce a zeleniny se podle Píchy udrží na současné výši, nepůjdou v sezoně příliš dolů. Například u rajčat se daří díky skleníkům postupně navyšovat českou produkci, spotřeba je ale daleko vyšší. Obecně je u zeleniny soběstačnost ČR zhruba třetinová.*