Více než třicet let se zemědělská společnost Luka, která má sídlo ve Vysokých Studnicích na Jihlavsku, se věnuje pěstování rakytníku. Tato plodina měla na jedné straně zlepšit stav půdy a na druhé přinést výnos ne tehdy příliš známého ovoce. Uvedla to předsedkyně představenstva společnosti Alena Nováková.
„V roce 1988 jsme čelili rozsáhlým povodním, které značně poznamenaly zdejší krajinu. Na doporučení expertů změnit a hledat nové plodiny a zaměření, jsme zde pro obnovu nechali vysázet rakytníkové sady,“ poznamenala Nováková s tím, že již od počátku měli s touto plodinou velké plány. Pak ale přišla nová politická situace a původní zemědělské družstvo čelilo palčivějším výzvám doby. Pozemky s rakytníkem však zůstaly a rostliny také prosperovaly. „K našim plánům jsme se proto vrátili až později, v roce 2013,“ řekla Nováková. V současnosti Luka, a.s. pěstují odolnou plodinu na 15 hektarech půdy z celkových 1400 hektarů. Letošní úrodu zhodnotila jako průměrnou, sklidili celkem 25 tisíc kilogramů. „Celé množství spotřebujeme pro produkci pod naší vlastní značkou,“ upřesnila Nováková. Společnost vyrábí stoprocentní rakytníkovou šťávu, sirup, sypaný čaj, džem či pečený ovocný čaj s rakytníkem. Tradice pěstování této odolné vytrvalé dřeviny vysoké až šest metrů, která pochází z Ruska, se na Vysočině se píše od konce osmdesátých let. Keříky rakytníku nejlépe plodí, pokud jsou vysázeny ve skupinách, samčí a samičí rostliny. Úrodu dávají pouze ty samičí. Mají rády slunná stanoviště. Tato plodina není náročná na živiny ani vláhu, je velmi odolná a snáší i velké klimatické výkyvy a drsné podnebí. Má schopnost zabraňovat půdní erozi a půdu zpevňovat. Proto jsou některé druhy rakytníku vysazovány rovněž na náspech podél dálnic, které stabilizují. Jejich skromné nároky jej předurčují k obnově půdy po rozsáhlé erozi. Druh má nesmírně hluboké kořeny, které jsou podobně jako vinná réva schopny prorazit až na skalnaté podloží, odkud čerpají vláhu v sušších měsících roku, popsala Nováková. Přestože rakytník patří k nejodolnějším rostlinám světa, než se jeho malé peckovice dostanou na stůl, ať už čerstvé nebo třeba ve šťávě či pečeném čaji, stojí to značné úsilí.