Tradiční plodina kraje Vysočina, brambory, připomenou podzimní slavnosti. Lidé budou moci ochutnat brambory z právě zahajované letošní sklizně, tradiční bramborové pokrmy i speciality z brambor, třeba bramborový tatarák. K letitým akcím, mezi něž patří třebíčské Bramborobraní a havlíčkobrodské Bramborářské dny, se letos poprvé přidají Slavnosti brambor v Bystřici nad Pernštejnem.
Bystřické Slavnosti brambor začnou v sobotu 21. září na farmě Eden a potrvají celý víkend. První ročník bude spojen se zahájením přestavby tohoto bývalého statku Mitrovských na velké turistické centrum. Slavnosti zaměřené hlavně na gastronomii by se ale měly stát tradicí, řekl manažer akce Pavel Pichler. Návštěvníci budou ochutnávat desítky bramborových specialit - kromě tataráku třeba i gratinované brambory a plněné bramborové knedlíky. Ke vstupence dostanou bramborovou polévku a kuchařku.
Třebíčské Bramborobraní bude letos popatnácté, odehraje se 14. září. Nabídne vystoupení řady folklorních souborů a bramborové speciality, součástí je soutěž o největší bramboru. Odpoledne budou třebíčští radní na Karlově náměstí podávat bramboračku. Bramborobraní bylo původně hlavně představením regionálních pěstitelů a prodejců brambor, ale vzhledem k úbytku bramborových polí na Třebíčsku tento účel časem vymizel.
Bramborářské dny v Havlíčkově Brodě pořádá Ústřední bramborářský svaz ČR. Konají se v době, kdy už zemědělci se sklízením brambor zpravidla končí. Letošní 23. ročník bude od 10. do 12. října. Kromě semináře, na němž pěstitelé z celé republiky zhodnotí poslední úrodu, se uskuteční výstava odrůd brambor a soutěže pro školy a veřejnost. Tajemník svazu Josef Králíček by byl rád, kdyby akcí zaměřených na brambory přibývalo.
O týden později zamíří bramboráři do Přibyslavi. Soutěž velkých i drobných pěstitelů spojená s ochutnávkou nejlepších bramborových odrůd je součástí tamní podzimní výstavy. Ve sklepeních pod radnicí se bude konat od 19. do 21. října.