Produkce masa a počet porážek hospodářských zvířat na jižní Moravě loni i nadále klesaly. Jde o pokračování dlouhodobé tendence více než posledních pěti let. Hovězího masa se vyrobilo méně o 6,4 procenta, vepřového téměř o tři procenta. Celkem poklesla produkce masa bez drůbeže na jižní Moravě o 3,1 procenta na 39 000 tun. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad.
Příčinou dlouhodobého poklesu je ekonomická nevýhodnost chovu. V Jihomoravském kraji k tomu přispěl i neúrodný rok 2012, kdy zemědělcům chybělo krmivo a zmenšovali či dokonce rušili chovy. Nyní zemědělci čekají, jakou zemědělskou politiku nastaví nová vláda v součinnosti s Evropskou unií.
I nadále však zůstává jižní Morava druhým největším producentem masa v České republice, podílí se na výrobě třinácti procenty, což je zmíněných 39 000 tun hovězího, vepřového, skopového a kozího masa. Drtivou většinu tvoří vepřové, a to 94 procent.
Skotu se loni porazilo 8150 kusů, což je o osm procent méně, prasat 396 000, tedy o 3,5 procenta méně. Ještě před dvěma lety to bylo o 30 000 kusů prasat víc, skotu se tehdy porazilo přes 10 000 kusů.*