Měšťanský pivovar v Poličce na Svitavsku loni uvařil 103 501 hektolitrů piva, o 7,5 procenta méně než předloni. Pivovaru klesla produkce tři roky po sobě. Uvedl to prokurista a obchodní ředitel společnosti Karel Witz.
"Po prvních 14 dnech ledna 2020 si ale myslím, že by další pokles výstavu našeho nepasterovaného piva mohl následovat i letos. Podle průběžných zpráv se výstav piva v tuzemsku neustále mírně snižuje. Jak v sudech, tak i v lahvích. Mnohé pivovary to dohání exportem," uvedl Witz. Rekordní byl v Poličce rok 2016, kdy pivovar uvařil 119 996 hektolitrů piva, nejvíc ve své historii. Pivovar vaří nepasterované pivo, jeho základními výrobky jsou výčepní pivo Hradební ve světlé a tmavé variantě a dva světlé ležáky Otakar a Záviš. Speciály vaří svátečně jen několikrát v roce.
Loňskou novinkou bylo nepasterované sudové řezané jedenáctistupňové pivo Kunhuta. "Vloni jsme ho na zkoušku vystavili 310 hektolitrů. Lahvové pivo Kunhuta začneme stáčet až letos. Mimo jiné až obdržíme v lednu nebo v únoru etikety a korunky," uvedl Witz.
Pivovar z 85 procent prodává pivo v sudech, 15 procent připadá na lahve, v posledních pěti letech se poměr nemění. Společnost má české zákazníky, pivo do zahraničí kvůli jeho kratší době spotřeby nevyváží. Podle Witze je Polička jediný průmyslový pivovar v Čechách a na Moravě, který své nepasterované pivo neexportuje.
Rozšířit nabídku o pivo v plechovkách neplánuje. Nepasterované pivo se pro to nehodí, uvedl Witz.*
Policske pivo je jedno z nejlepších u nás.