Třináctistupňové silné polotmavé pivo Skřečoňský žabák nebo podlouhlá červená cherry rajčata Hranáček z Farmy Bezdínek jsou mezi osmi výrobky, které letos v Moravskoslezském kraji získají právo používat čtyři roky značku Regionální potravina. Vyplývá to z návrhu hodnotitelské komise, jež vybírala vítěze soutěže. Oznámila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu Lenka Rezková. Soutěž je projektem ministerstva zemědělství. V kraji bylo přihlášeno 97 výrobků od 27 výrobců.
"Obzvláště silně byla zastoupená kategorie pekařských výrobků, ve které zvítězila Hukvaldská pekárna a obhájila tak značku z roku 2015," uvedl regionální koordinátor Lukáš Vacek ze společnosti F E S T I N G. Pekárna tentokrát vyhrála s Hukvaldským lopaťákem hruškovým, tedy hruškovým koláčem.
Náměstkyně moravskoslezského hejtmana Jarmila Uvírová (ANO) uvedla, že značka Regionální potravina garantuje, že jsou oceněné produkty poctivé, čerstvé a pocházejí z lokálních surovin. "Výrobky jsou pevně spjaté s regionem a často se jedná o krajové speciality," uvedla Uvírová, která byla v hodnotitelské komisi.
V kategorii tepelně opracovaných masných výrobků získá ocenění Klobása dědy Pilčíka od Řeznictví H+H, v kategorii sýrů Jesenický horský sýr od Stanislava Zámečníka a v kategorii ostatních mléčných výrobků Zákys hlavnický farmářský od Zemědělského a obchodního družstva Hlavnice. Mezi cukrářskými výrobky zabodoval Karamelový větrník - Labužník Celiak společnosti Labumix. Ocenění získá také Libavský med pastový od Dalibora Vraníka.