Potravinové banky v loňském roce shromáždily 9300 tun potravin, o třetinu více než o rok dříve. Jejich pomoc využilo přes 200 000 lidí, což byl nárůst zhruba o čtvrtinu. Potřeba potravinové pomoci ale v České republice stoupla o více než 30 procent. Sdělila to Česká federace potravinových bank (ČFPB).
"Rok 2021 byl pokračováním náročného období, a to nejen v souvislosti s pandemií. Hned na začátku roku jsme intenzivně pomáhali s distribucí potravin, které nemohly zamířit do zavřených škol. Těch se povedlo zachránit několik stovek tun," uvedla ředitelka ČFPB Veronika Láchová. Celková hodnota potravin, které banky v loňském roce shromáždily, je přes 425 milionů korun. O rok dříve to bylo 300 milionů korun. Potravinové banky se ale také staraly o distribuci ochranných pomůcek lidem v nouzi. Rozvezly více než sedm milionů roušek a tři miliony respirátorů. "Všechny potravinové banky jely celý rok doslova 'na plno', jsem pyšná na to, jak fungují a jak efektivně pracují," podotkla Láchová. Potravinové banky jsou neziskové organizace a v České republice existují od roku 1992. Momentálně jich funguje 15 a k tomu centrální logistické centrum. Jejich provoz podporuje ministerstvo zemědělství, loni nově poskytlo dotaci na investici do infrastruktury i ministerstvo životního prostředí. Od roku 2018 začala platit novela zákona, podle které musí obchody s výměrou nad 400 metrů čtverečních nabídnout bankám nezávadné jídlo, které hodlají vyřadit z prodeje. První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě první vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založená Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank.*