Potravinové banky v ČR loni shromáždily 4700 tun potravin a drogerie, meziročně o téměř 600 tun více. Pomoc v podobě zboží, které banky získávají od obchodních řetězců, z potravinových sbírek, evropského programu potravinové a materiální pomoci a od pěstitelů a producentů, putovala jako o rok dříve ke 100 000 lidí. V tiskové zprávě to uvedli zástupci České federace potravinových bank.
Podle ředitelky federace Veroniky Láchové hodnota potravin, které banky zachránily, činila přes 260 milionů Kč. Byly to potraviny určené k rychlé spotřebě, s uplynulou dobou minimální trvanlivosti, poškozeným obalem nebo například špatným označením. Tři pětiny těchto potravin pocházely od řetězců, které by je jinak musely zlikvidovat.
Téměř 700 tun potravin darovali lidé ve veřejných sbírkách. "Veřejné potravinové sbírky jsou projevem solidarity a zájmu veřejnosti. Pomáhají nám celoročně zajistit základní potraviny, jako jsou konzervy, těstoviny, mouka, olej a zároveň drogerii," uvedla Láchová.
První potravinová banka na světě byla založena v roce 1967 ve Phoenixu v Arizoně, v Evropě vznikla v roce 1984 v Paříži. V roce 1986 byla založena Evropská federace potravinových bank a v roce 1994 Česká federace potravinových bank. V ČR je 15 takových bank a logistické centrum v Modleticích u Prahy.
V posledních letech je hlavním podporovatel potravinových bank ministerstvo zemědělství, které jim poskytuje dotace na provoz a investice.*