Potraviny, nápoje a tabák tvoří stále menší část výdajů českých domácností. Zatímco v roce 1989 šla na toto zboží asi třetina vynaložených peněz, loni to bylo něco přes pětinu. Vyplývá to z údajů, které Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky.
„Potraviny jsou v současnosti proti ostatním výrobkům relativně levné,“ řekla Olga Štiková z VÚZE. Podstatný vliv mají v tomto směru obchodní řetězce, které ceny potravin drží nízko. Podstatně se podle Štikové zvyšují také další výdaje domácností, čímž podíl potravin klesá.
Obecně platí, že čím je bohatší stát s vyšší kupní silou obyvatel, tím je nižší podíl výdajů na potraviny na celkových výdajích spotřebitelů. Podle údajů z roku 2001 představovaly v EU peníze utracené za jídlo, pití a kuřivo v průměru 16 procent výdajů domácností. V Česku to bylo asi 26 procent a na Slovensku 29 procent.
Podle předsedy Zemědělského svazu ČR Miroslava Jirovského v tuzemsku stoupla od roku 1989 výrazně cenová hladina i platy. Ceny potravin a hlavně ceny zemědělských výrobků ale za tímto růstem zaostaly. „Profit z toho má každý občan, ale zemědělské výrobky jsou drženy na nízké cenové úrovni na úkor majetku rolníků,“ uvedl Jirovský. Kumulovaná ztráta zemědělství činí přes dotace 43 miliard, protože za posledních 14 let byly jen tři roky pro odvětví ziskové.
Spotřební vydání domácností činily v roce 2002 zhruba 80 tisíc korun na člena ročně. Z toho potraviny, nápoje a tabák představovaly asi 20 tisíc korun.