Nespotřebované potraviny vyhazuje stejně jako před rokem alespoň jednou měsíčně 40 procent české populace. Sedm procent lidí dokonce několikrát týdně. Ukázal to zářijový průzkum agentury Ipsos, ve kterém odpovídalo více než tisíc lidí ve věku 18 až 65 let. Lidé potraviny většinou likvidují proto, že jsou plesnivé nebo zkažené. "Nejvíce se vyhazuje tradičně ovoce, zelenina či pečivo. Největší podíl těch, co naopak vyhazují více potravin než před dvěma roky, je u lidí mezi 18 a 24 lety, což je určitě důvod k zamyšlení," okomentoval výsledky ředitel výzkumu a komunikace společnosti Ipsos Tomáš Macků.
Šest z deseti lidí obvykle vyhazuje potraviny do směsného odpadu, 39 procent je dá zvířatům, více než pětina do kompostu a 15 procent z respondentů uvedlo, že jídlo končí v kontejneru na bioodpad.
Většina lidí se domnívá, že vyhazuje méně potravin než před dvěma roky. Skoro 90 procent lidí si myslí, že by měly být přístupné statistiky o tom, kolik potravin se vyhodí u výrobců, přepravců, prodejců i spotřebitelů.
Řetězce se zaklínají, že se snaží s jídlem neplýtvat, naopak že ho dávají potravinovým bankám.*