16.03.2001 | 07:03
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Pozornost především kvalitě

Producenti by měli více myslet na zákazníka a předkládat mu jedině kvalitní potraviny. Shodli se na tom při debatě s novináři o současném odbytu a kvalitě hovězího masa poslanci sněmovního zemědělského výboru, chovatelé, zpracovatelé, zástupci Státní veterinární správy ČR (SVS) a ministerstva zemědělství.

Podle ředitele Českého svazu chovatelů masného skotu Karla Šeby je třeba mezi spotřebitele dostat informace, že maso které kupují, je kvalitní a odpovídá tomu, jak je deklarováno. Ze strany chovatelů se objevuje požadavek zajistit, aby na pult šlo jen identifikované maso mladých zvířat do 24 měsíců. To však záleží především na zpracovatelském průmyslu. Podle Ladislava Steinhausera, předsedy Společenstva řezníků a uzenářů Čech a Moravy, dál existují jateční provozy, které způsobují na trhu problémy a kvůli nim se do prodejní sítě dostává nekvalitní výsekové maso krav. „Kravské maso na pult nepatří,“ prohlásil Steinhauser.
O tom, že se před vstupem do Evropské unie musí změnit struktura zpracovatelského průmyslu, jsou přesvědčeni také poslanci. Právě proto zemědělský výbor svým usnesením uložil ministerstvu zemědělství, aby nejpozději do dvou měsíců zpracovalo konkrétní kroky, které povedou ke zlepšení stavu zpracovatelského průmyslu, včetně vyčíslení nákladů. „Stát by neměl dávat peníze na množství, ale na kvalitu,“ uvedl ústřední ředitel SVS Josef Holejšovský. S tím souhlasil také předseda výboru Jaroslav Palas. Ten se také domnívá, že stát nemůže dlouhodobě dotovat vývoz přebytečného masa.

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down