Chovatelé prasat přistoupili vzhledem ke stále se prohlubující krizi tohoto odvětví k razantnímu kroku. Rozhodli se k masivnímu vývozu prasat do zahraničí. Od exportů si slibují lepší ceny a zmírnění ztrát, které představují asi 1100 korun za vykrmený kus.
Cena prasat se již více než rok pohybuje pod výrobními náklady. Chovatelé v celé EU proto snižují stavy, na trhu začne být vepřového na trhu nedostatek a jeho cena poroste, očekává prezident Agrární komory ČR Jan Veleba. Zatímco ale v evropských zemích kvůli nedostatku jatečných prasat tržní ceny rostou, v České republice je podle ředitele odbytového družstva Cetroodbyt Pavla Krejčíka tento trend opačný. „V celé Evropě směřují ceny jatečných prasat od sedmého týdne konečně vzhůru, České republiky se to jaksi netýká a ze strany jatek jsme svědky tlaku na snižování cen,“ konstatoval předseda Svazu chovatelů prasat v Čechách a na Moravě Jaroslav Hajda s tím, že zpracovatelé svůj tlak vysvětlují dostatečným předzásobením a nákupem lacinějšího vepřového masa z některých zemí EU.
Čeští chovatelé se tak rozhodli akceptovat lukrativní poptávku ze zahraničí a zahájili masivní vývoz prasat především do Německa, Rakouska, Maďarska, Slovenska, ale i do Ruska a balkánských států. Podle Krejčíka se tento týden z České republiky vyvezlo kolem tisíce tun prasat, z toho 200 tun prostřednictvím Centroodbytu. Příští týden by měly být objemy exportu obdobné. Vyhlášené ceny v Německu a Rakousku by se měly podle něj zvyšovat, takže bude růst rozdíl mezi realizační cenou v tuzemsku a v zahraničí. „Bude se vyvážet tak dlouho, aby se pomohlo celému odvětví a snížily se jeho ztráty,“ prohlásil Krejčík.
Připustil, že export českého vepřového masa způsobí deficit na tuzemském trhu a může mít za následek růst cen, které jsou nyní velmi nízké. „Dovozy ze zahraničí už určitě nebudou reálné za stávající cenu,“ připomněl. Cenový nárůst odhadl na deset až 15 procent.
Export vepřového masa by neměl podle předsedy Českého svazu zpracovatelů masa Jaromíra Klouda způsobit potíže zpracovatelům. „Jsou to spojité nádoby, to, co bude chybět, tak se doveze. Pokud bude přebývat, zase se exportuje,“ podotkl s tím, že brzdy bude ukončena podpora tzv. soukromého skladování, které chovatelům umožňuje vepřové maso nejdříve na nějakou dobu zamrazit a poté jej znovu uvést na trh.
Problém chovatelů prasat projednávali minulý týden i ministři zemědělství EU. Na návrh Německa chtějí prodloužit podporu soukromého skladování o tři měsíce, což je zhruba do června. Podle ministra zemědělství Petra Gandaloviče toto opatření mají význam především pro velké země EU, ale druhotně mohou pomoci i českým chovatelům.„ Jakýkoliv odsun produktu z EU znamená ozdravení trhu a zdravé zvýšení ceny,“ uvedl.
Připomněl, že zlepšit konkurenceschopnost českých chovatelů prasat by měly i investice do modernizace provozů. V minulých dnech schválil kompletní seznam všech žádostí o dotaci na modernizaci podniků z Programu rozvoje venkova, přijatých v první kole, jejichž předmětem dotace byla investice v rámci sektoru prasat. V dalších kolech příjmu žádostí na opatření modernizace zemědělských podniků budou chovatelé prasat dále zvýhodňování v rámci preferenčních kritérií.
Ministři zemědělství EU jednali i o návrhu na podporu vývozu zamrazených vepřových půlek, ale zatím bez úspěchu. O možnost zvýšit exportní subvence i na tuto komoditu požadovalo po Evropské komisi a radě zemědělských ministrů vedení organizací COPA/COGECA. Podle nich je nutné vyřešit problémy chovatelů s cash fow a s dostupností krmiv. Jejich cena se za poslední měsíce zvedla o 50 procent, zatímco ceny prasat se stále propadají. Bezprecendentní krizi v chovu prasat by podle nich bylo možné čelit i dalšími opatřeními, například použitím masokostních mouček a geneticky modifikovaných plodin do krmiv. Schvalování GM plodin v unii by podle nich mělo být pružnější. „Pokud se nic nestane, očekáváme, až 20 procent chovatelů prasat v příštích šesti až deseti měsících se svou činností skončí,“ varoval prezident COPA Jean-Michel Lemétayer. Jak dodal, důsledkem bude zhoršení dostupnosti vepřového masa a prudký nárůst jeho cen.