Pražská šunka se dostala na evropský seznam Zaručených tradičních specialit (ZTS). Produkt dnes zaregistrovala Evropská komise, která žádost českých výrobců projednávala přibližně šest let. Dosud měla ČR v seznamu spolu se Slovenskem čtyři potraviny - Tradiční špekáčky, Liptovský salám, Spišské párky a Tradiční lovecký salám. Za Pražskou šunku se od poloviny 19. století označuje jeden z nejznámějších a nejkvalitnějších masných produktů, který má původ v Praze. "Zároveň ji však vyráběli a dodnes vyrábějí v dalších evropských státech, například v Itálii, Rakousku nebo Německu. Právě proto byla jednání o udělení loga poměrně komplikovaná, zástupci České republiky se museli s ostatními členskými státy shodnout na přesném receptu i způsobu výroby," uvedlo v únoru české Ministerstvo zemědělství.
Prostřednictvím ZTS je nyní chráněno přes 1425 produktů označovaných žlutomodrým evropským logem. Registraci mohou získat pouze výrobky, které jsou na domácím trhu používány alespoň 30 let. O možnost mít na seznamu i šunku usilovali čeští producenti od roku 2012. Výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina ale dříve upozornil, že nyní začne ještě platit pětileté přechodné období, v němž se bude moci "Pražská šunka" vyrábět i bez označení a v horší kvalitě. Podle něj za tím stojí hlavně Slovensko, které tvrdilo, že by bez přechodného období šlo o zásah do jejich "byznysu". Od roku 1992 se snaží EU chránit názvy zemědělských a potravinářských výrobků vůči třetím zemím. Označení původu se dává na zboží, o kterém jsou spotřebitelé přesvědčeni, že pochází z jednoho konkrétního místa. V Česku jde například o český kmín, žatecký chmel, nošovické kysané zelí či pohořelického kapra. Unie obdobně chrání i zeměpisné označení. ČR má zaregistrovaného třeboňského kapra, jihočeskou nivu, olomoucké tvarůžky či české pivo.*