Největší překážkou českého potravinářství jsou podle prezidenta Miloše Zemana obchodní řetězce. Mají marže až 63 procent, řekl dnes zaměstnancům cukrovaru společnosti Tereos TTD v Dobrovici na Mladoboleslavsku. Zeman kritizuje řetězce dlouhodobě, navrhoval i vznik národní sítě prodejen s potravinami provozované přímo českými potravináři a zemědělci.
Tereos TTD patří mezi lídry tuzemského trhu s cukrem, v uplynulé sezóně utržila zhruba šest miliard korun. Tržby meziročně poklesy asi o 15 procent, způsobil to pokles cen cukru, řekl při příležitosti Zemanovy návštěvy mluvčí firmy Jakub Hradiský.
"Jsem přesvědčen o tom, že právě obchodní řetězce jsou největší překážkou rozvoje jak zemědělské prvovýroby, tak potravinářství, protože mají nepřiměřeně vysoké marže," řekl Zeman na besedě se zaměstnanci cukrovaru. Podle něj by bylo ideální fungování národního obchodního řetězce jako byla například bývalá Jednota. "Zisky by se spravedlivěji přerozdělily mezi zemědělské prvovýrobce, potravináře a samozřejmě i mezi obchodníky," doplnil Zeman. Uvedl také, že je odpůrcem solární nebo větrné energie. "Bolí mě srdce, když vidím hodnotnou zemědělskou půdu, která je pokryta solárními panely a myslím si, že to solární šílenství, spojené s obrovskými dotacemi do těchto obnovitelných zdrojů, je nesmyslné," dodal.
Již v roce 2013 přišel Zeman s návrhem, aby jako protiváhu nadnárodních obchodních řetězců vytvořili sami čeští potravináři a zemědělci vlastní řetězec obchodů s potravinami. Pavel Cabal ze společnosti Incoma GfK, která se zabývá výzkumy trhu a nákupních zvyklostí, ale tehdy uvedl, že je český maloobchodní trh s rychloobratkovým zbožím nasycen a místo pro nový řetězec by se hledalo těžko. Zemanův nápad měl podporu tehdejší přechodné úřednické vlády Jiřího Rusnoka, ale za nynější vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD) se již o národním řetězci nemluvilo.
Ročně se v cukrovarech Tereos vyrobí asi 300 000 tun cukru a 400 000 hektolitrů pitného lihu. Kromě toho vyrábí z cukrové řepy také obnovitelné zdroje energie, krmiva, hnojiva, technické lihy, vodu a zeminu. V šesti závodech společnosti pracuje kolem 530 zaměstnanců, průměrná mzda je asi 33 000 korun.
Cukr se v Dobrovici vyrábí 180 let. Jedinou základní surovinou je cukrová řepa, kterou pěstuje více než 570 pěstitelů na ploše přesahující 37 000 hektarů. V uplynulé sezóně jim cukrovar zajistil odbyt přes tři miliony tun řepy.
Tereos prodává své výrobky zejména v ČR, vyváží ale i do zahraničí. Podíl z tržeb exportu činí asi jednu miliardu korun.
Historie společnosti sahá až do roku 1831, kdy byla zahájena výroba cukru v cukrovaru Dobrovice. V posledních letech prošel výraznou modernizací a dnes patří mezi největší závody ve střední a východní Evropě. Součástí dobrovického cukrovaru je také muzeum, které návštěvníky seznamuje s vývojem výroby cukru.
Zeman připomněl také dobrovickou barokní faru, která byla nedávno prohlášena za kulturní památku, město chce nyní objekt postupně opravit. V ČR je podle Zemana 762 chátrajících chátrajících kulturních památek.*