10.01.2008 | 03:01
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Přijímají se přihlášky do soutěže

Regionální agrární komora Jihomoravského kraje ve spolupráci s Mendelovou zemědělskou a lesnickou univerzitou v Brně (dále MZLU v Brně) a Veterinární a farmaceutickou univerzitou Brno (dále VFU Brno) vydala zásady. Ty stanoví podmínky pro udělení ocenění k vyhlášené soutěži Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007. Přihlášky se přijímají do 14 hodin 5. února 2008.

Za organizační zajištění celé akce odpovídá Regionální agrární komora Jihomoravského kraje.
Regionální značku spravuje Regionální agrární komora Jihomoravského kraje (dále RAK Jmk).

Část A

Ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 s právem označení Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 uděluje rektor MZLU v Brně, rektor VFU Brno a předseda představenstva RAK Jmk na základě návrhu hodnotitelské komise. Hodnotitelskou komisi (dále Komise) jmenuje předseda představenstva RAK Jm kraje na základě návrhu jeho úřadu, a návrhu rektora MZLU v Brně a rektora VFU Brno.
Slavnostní vyhodnocení a vyhlášení výsledků se uskuteční při příležitosti konání XXXIV. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin dne 5. března 2008 v aule MZLU v Brně a při příležitosti 9. konference o zdravotní nezávadnosti potravin a surovin živočišného původu (VFU Brno) dne 6. března 2008 v Kongresovém centru BVV. Obě akce jsou součástí doprovodného programu potravinářského veletrhu SALIMA 2008.

1 Podmínky pro účast v soutěži a udělení ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007

1.1 Přihlašovatel může být osoba fyzická nebo právnická (dále jen „výrobce“) oprávněná k podnikání nebo se sídlem podnikání na území Jihomoravského kraje.

1.2 Přihlašovatel může být pouze výrobce, nikoli zmocněný zástupce (třetí osoba).

1.3 Přihlašovatel dokládá v přihlášce své identifikační údaje podle vzoru v části B, včetně čestného prohlášení podle vzoru v části C a dokumentace v části D.

1.4 Přijímání přihlášek probíhá v termínu od 8.ledna do 5.února 2008, 14.00 hod.

1.5 Přihlášku do soutěže pro jednotlivé výrobky adresuje přihlašovatel na adresu:
Regionální agrární komora Jihomoravského kraje, Kotlářská 53, 602 00 Brno, v zalepené obálce s označením „Potravinářský výrobek JMK 2007“. Každá přihláška bude řádně zaregistrována. Zjistí-li se, že přihláška je neúplná nebo obsahuje zjevně chybné údaje, bude žadatel vyzván, aby nedostatky odstranil do 72 hodin od obdržení výzvy. Pokud podmínky pro zařazení do soutěže i po této lhůtě nejsou splněny, bude přihláška vyřazena z dalšího posuzování. Proti vyřazení nelze podat stížnost ani jiné opravné prostředky.

1.6 Dokumentace, poskytnutá k produktům, které nebyly vybrány k ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 se vrací pouze na písemné vyžádání, které k ní bude přiloženo. Chybí-li písemné vyžádání, vyhrazuje si RAK Jm kraje právo skartace dokumentace po třiceti dnech od vydání ocenění.

1.7 Dokumentace oceněných výrobků se archivuje u RAK Jm kraje po dobu 3 let od předání ocenění.

1.8 Podmínky soutěže a seznam přihlášených výrobků bude zveřejněn na webových stránkách www.kisjmk.cz, www.mendelu.cz a www.vfu.cz.

2 Specifické podmínky pro udělení ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007

2.1 Přihlášený výrobek musí splňovat platné předpisy včetně platných předpisů Evropských společenství.

2.2 Přihlašovatel předloží dokumentaci výrobku podle vzoru uvedeného v části D těchto Zásad.

2.3 Přihlašovatel je povinen současně se žádostí předložit používaný obal nebo návrh obalu pro jednotlivé výrobky.

2.4 Přihlašovatel musí potravinářský výrobek nebo surovinu potraviny dodávat v daném – hodnoceném roce do obchodní sítě průběžně ve spotřebitelském množství.

2.5 Podíl regionální práce na výrobě výrobku musí být 100%, tzn. že výrobek byl vyroben zcela na území Jihomoravského kraje, protože v soutěži takto označený produkt – výrobek, má chráněné zeměpisné označení nebo označení původu a může být tradiční specialitou. Tuto skutečnost doloží žadatel čestným prohlášením.

2.6 Ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 se neuděluje žádnému nezpracovanému výrobku nebo výrobku zpracovanému prostým dělením výchozího kusu, bez dalšího opracování (s výjimkou ovoce a zeleniny nebo jedinečných tuzemských produktů, které budou posuzovány individuálně).

2.7 Přihlašovatel přihlásí svůj výrobek do těchto hodnocených kategorií:

I. Pekárenské a výrobky
II. Cukrářské výrobky
III. Mléko a mléčné výrobky
IV. Maso a masné výrobky – tepelně opracované
V. Maso a masné výrobky – trvanlivé
VI. Ryby a rybí výrobky
VII. Zpracované ovoce a zelenina
VIII. Mražené výrobky
IX. Hotové výrobky – ostatní
X. Ostatní potravinářské výrobky (med, ocet, …)
XI. Nealkoholické nápoje
XII. Alkoholické nápoje (kromě vína)

Minimální počet účastníků v kategorii v roce 2007 s právem soutěžit o ocenění „Zlatá Chuť jižní Moravy 2007“:

Firem 2
Výrobků 3

Při účasti jediné firmy v kategorii, bez ohledu na počet dodaných soutěžních výrobků a nebo dvou firem s celkem dvěma výrobky, budou výrobky splňující kritéria oceněny jako „Chuť jižní Moravy 2007“.
Při minimálním počtu účastníků v kategoriích, možnost jejich společného hodnocení v jedné komisi (dvě a více kategorií jednou komisí).

3 Odpovědnost přihlašovatele

3.1 Přihlašovatel odpovídá za to, že všechny jím uvedené údaje v přihlášce jsou úplné a pravdivé.

3.2 V případě zjištění, že ocenění bylo uděleno na základě uvedení neúplných nebo nepravdivých údajů, bude držiteli ocenění odebráno.

3.3 Přihlašovatel je povinen dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické praxe u potravinářských výrobků a pravidla správné zemědělské praxe u výroby surovin potravin. Tuto skutečnost doloží přihlašovatel čestným prohlášením.

3.4 Přihlašovatel je povinen informovat RAK Jmk o všech změnách týkajících se oceněného výrobku, které provede v průběhu platnosti přiznaného ocenění.

3.5 Přihlašovatel předá Komisi vzorek přihlášeného výrobku k hodnocení:
- dne 20.února 2008
- na adresu: MZLU v Brně, Zemědělská 1, 613 00 Brno (Ústav technologie potravin)

3.6 Přihlašovatel zašle nebo předá na výzvu Komise oceněný výrobek k prezentační výstavě u příležitosti vyhlášení výsledků soutěže.

4 Podmínky posuzování přihlášených výrobků do soutěže – hodnotící kritéria

4.1 Přihlášené výrobky posuzuje nezávislá Komise.

4.2 Komise si k hodnocení může přizvat specialisty na danou výrobu.

4.3 Komise prověří správnost zařazení výrobku do kategorie hodnocených výrobků.

4.4 Komise hodnotí přihlášený výrobek především na základě senzorického posouzení organoleptických vlastností, estetických, designérských vjemů a na základě zdravotní a společenské prospěšnosti výrobku bodováním od 0 do 10. Každý člen Komise přidělí body dle svého uvážení. Přidělené body se sčítají. Návrh na ocenění získávají výrobky s nejvyšším dosaženým bodovým ohodnocením. Na základě tohoto hodnocení vydává Komise doporučení rektorovi MZLU v Brně, rektorovi VFU Brno a předsedovi představenstva RAK Jmk na přiznání ocenění. Při shodnosti dosažených bodů rozhoduje Komise pro stanovení pořadí hlasováním, v případě rovnosti hlasů má rozhodující hlas předseda komise.
4.5 Hodnotící kritéria:

I. Inovativnost – originalita, původ, regionalita, inovativnost ve zpracování
II. Sensorické posouzení – chuť vzhled, vůně apod.
III. Použité materiály, suroviny a způsob výroby – technologická hlediska a způsob zpracování, využití místních surovin - % podíl původu z Jm kraje
IV. Design výrobku – označení, vzhled, obalová technika, ochrana před poškozením.
V. Specifické a pomocné posouzení – vliv výrobku na zdraví zákazníka, dostupnost výrobku na trhu, bioprodukt.

5 Podmínky pro udělení označení a ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 a jeho realizace – předání

5.1 V každé kategorii bude vyhodnocen pouze jeden výrobek – s největším počtem. Vítězové v kategoriích obdrží „Certifikát“ Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 s právem užívat toto označení u oceněného výrobku formou ochranné známky Zlatá Chuť jižní Moravy (viz Příloha č. 5) a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 s právem u označení firmy. Toto ocenění udělují na návrh Komise rektor MZLU v Brně, rektor VFU Brno a předseda představenstva RAK Jm kraje.

5.2 Ostatní účastníci obdrží „Čestné uznání“ úspěšného účastníka soutěže „Potravinářský výrobek …“ a právo užívání označení Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 formou loga Chuť jižní Moravy (viz Příloha č. 5). Toto ocenění udělují na návrh Komise rektor MZLU v Brně, rektor VFU Brno a předseda představenstva RAK Jm kraje.

5.3 Identifikace výrobku, výrobce, období přidělení ocenění výrobku a souhlas s užíváním ochranné známky budou shodné pro Certifikát i Čestné uznání, a ošetřeny samostatnou licenční smlouvou.

5.4 Pokud podmínky pro zařazení do soutěže nebudou splněny, bude tato skutečnost přihlašovateli písemně sdělena do 10 dnů ode dne přijetí přihlášky společně s uvedením důvodů, pro které nelze výrobek do soutěže zařadit. Proti zamítnutí nelze podat stížnost ani jiné opravné prostředky.

5.5 Na podávání a vyřizování přihlášek se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

5.6 Na udělení ocenění není právní nárok

5.7 Certifikát i Čestné uznání se vyhotovuje v jednom vyhotovení.

5.8 Na Certifikát i Čestné uznání se nevztahují obecné předpisy o správním řízení.

5.9 Certifikát i Čestné uznání obsahují:

a) název výrobku, kterému bylo uděleno ocenění,
b) identifikaci výrobce – obchodní jméno (jméno a příjmení), IČ, místo podnikání, - adresu a sídlo společnosti a provozovny, která výrobek s regionální značkou vyrábí,
c) období, ve kterém bylo ocenění přiděleno,
d) souhlas s užíváním příslušné přidělené ochranné známky (viz Příloha č. 5).

6 Podmínky užívání označení a ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007

6.1 Držitel ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 s právem užívat toto označení u oceněného výrobku formou ochranné známky a s právem použití označení Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 u označení firmy:

a) Dodával v roce 2007 výrobek do obchodní sítě v kvalitě odpovídající údajům v přihlášce.
b) Je povinen plnit podmínky Zásad pro udělení ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007.
c) Je povinen uchovávat ocenění o udělení titulu.
d) Akceptuje zveřejňování údajů RAK Jmk a jejích partnerů vyplývajících z ocenění v rozsahu: obchodní jméno (jméno a příjmení), adresa sídla společnosti a název a druh oceněného výrobku.
e) Využívá udělené ocenění způsobem, který nevede k jeho znevažování a zavazuje se dodržovat pravidla pro jeho používání, obsažená v grafickém manuálu ochranné známky a licenční smlouvě.

7 Závěrečná ustanovení

7.1 Přiznání ocenění Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007 a Potravinářský výrobce Jihomoravského kraje 2007 platí pro výrobce po dobu výroby oceněného výrobku za předpokladu dodržení Zásad.

7.2 RAK Jmk může provést zpřesnění těchto Zásad schválených představenstvem RAK Jmk dne 17. července 2006.

7.3 Účastník soutěže uhradí za každý přihlášený výrobek manipulační poplatek 1.000,- Kč (tisíc korun) na účet č.188 778 884/0300. Toto doloží kopií dokladu o úhradě v obálce s přihláškou do soutěže.

7.4 Platné Zásady budou zveřejněny na webových stránkách www.kisjmk.cz

Část B
Identifikační údaje
(Příloha č. 1)

Část C
Čestné prohlášení
(Příloha č. 2)

Část D
Dokumentace
(Příloha č. 3)

Část E
Marketingové cíle a zásady pro udělení a používání značky Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007
(Příloha č. 4)

Část F
Ochranná známka Potravinářský výrobek Jihomoravského kraje 2007
(Příloha č. 5)

Část G
Klíčové termíny soutěže pro výrobky ročníku 2007
(Příloha č. 6)

 

  •  8. ledna 2008

    Vyhlášení konání soutěže

    • 5. února 2008 ve 14 hod.
    • Ukončení příjmu přihlášek jejich doručením či předáním na adrese:

      RAK-KIS Jm kraje

      Kotlářská 53, 602 00 Brno

      • 7. února 2008
      • Vyhodnocení přihlášek – jejich kompletnosti a souladu se zásadami

        • 20. února 2008
        • Svoz soutěžních vzorků

          Poznámka – specifické výrobky (pekárenské, cukrářské, …) až v den konání soutěže – bude upřesněno!

          • 21. února 2008
          • SOUTĚŽ – hodnocení předložených výrobků

                XXXIV. Seminář o jakosti potravin a potravinových surovin

                MZLU v Brně, Zemědělská 1,

                Budova A, 2. patro, Aula

                6. března 2008

               

                9. konference o zdravotní nezávadnosti potravin a surovin živočišného původu

                Kongresové centrum BVV

                Organizátor VFU Brno

                 

                 

                 

 

Část G

Klíčové termíny soutěže pro výrobky ročníku 2007

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down