Priority Potravinářské komory ČR v rámci předsednictví

Český potravinářský průmysl má v ČR dlouholetou tradici a patří k významným oborům v zemi. Potravináři zajišťují výrobu bezpečných a kvalitních tradičních potravin, ale nezapomínají se také přizpůsobovat novým trendům a inovacím. Jejich zkušenosti využije Potravinářská komora ČR v rámci nastavení a vyjednávání priorit českého předsednictví. Uvedli to zástupci komory na setkání novináři v Praze.

Podle Potravinářské komory například jakékoliv zavedení nového loga na obalech potravin je potřeba řádně vyhodnotit. Uvědomuje si, že současné značení nemusí být jednoznačně definované, nicméně tento systém je ve společnosti dlouhodobě zažitý. Pokud se navrhuje jakékoliv doplnění označení dat, jako je například „minimální trvanlivost do“, „spotřebujte do“, znění musí být co nejkratší, pro výrobce proveditelné a pro spotřebitele stručné, jasné a především smysluplné, tak aby dokázal označení porozumět. Pokud jde o zavedení systému harmonizovaného značení výživových hodnot na přední straně obalu (FOPL), PK ČR dlouhodobě zavádění nového povinného systému spíše nepodporovala. Stávající již zavedený systém, na základě požadavků Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, již poskytuje širokou a objektivní informaci o výživové hodnotě jednotlivých potravin. PK ČR zastává stanovisko, aby zavedení systému značení bylo postaveno na vědeckém základě. Pokud toto není splněno, potom jakékoliv škálování, a to i na základě barevného kódování, se jeví jako zavádějící. K revizím týkajícím se způsobu značení trvanlivosti, není jasné, zda změna způsobu značení data trvanlivosti skutečně povede k omezení plýtvání potravinami. K diskusi by spíše mělo být důsledné vysvětlování role jednotlivých způsobů značení a doporučení pro výrobce, obchodníky, dozorové orgány i spotřebitele, jak k potravinám s prošlým datem „Minimální trvanlivosti“ nakládat. Vhodná se jeví také osvětová kampaň, která by upozornila spotřebitele na rozdíly mezi jednotlivými daty.

 

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down