Priority Potravinářské komory ČR v rámci předsednictví
Český potravinářský průmysl má v ČR dlouholetou tradici a patří k významným oborům v zemi. Potravináři zajišťují výrobu bezpečných a kvalitních tradičních potravin, ale nezapomínají se také přizpůsobovat novým trendům a inovacím. Jejich zkušenosti využije Potravinářská komora ČR v rámci nastavení a vyjednávání priorit českého předsednictví. Uvedli to zástupci komory na setkání novináři v Praze.
Podle Potravinářské komory například jakékoliv zavedení nového loga na obalech potravin je potřeba řádně vyhodnotit. Uvědomuje si, že současné značení nemusí být jednoznačně definované, nicméně tento systém je ve společnosti dlouhodobě zažitý. Pokud se navrhuje jakékoliv doplnění označení dat, jako je například „minimální trvanlivost do“, „spotřebujte do“, znění musí být co nejkratší, pro výrobce proveditelné a pro spotřebitele stručné, jasné a především smysluplné, tak aby dokázal označení porozumět. Pokud jde o zavedení systému harmonizovaného značení výživových hodnot na přední straně obalu (FOPL), PK ČR dlouhodobě zavádění nového povinného systému spíše nepodporovala. Stávající již zavedený systém, na základě požadavků Nařízení Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, již poskytuje širokou a objektivní informaci o výživové hodnotě jednotlivých potravin. PK ČR zastává stanovisko, aby zavedení systému značení bylo postaveno na vědeckém základě. Pokud toto není splněno, potom jakékoliv škálování, a to i na základě barevného kódování, se jeví jako zavádějící. K revizím týkajícím se způsobu značení trvanlivosti, není jasné, zda změna způsobu značení data trvanlivosti skutečně povede k omezení plýtvání potravinami. K diskusi by spíše mělo být důsledné vysvětlování role jednotlivých způsobů značení a doporučení pro výrobce, obchodníky, dozorové orgány i spotřebitele, jak k potravinám s prošlým datem „Minimální trvanlivosti“ nakládat. Vhodná se jeví také osvětová kampaň, která by upozornila spotřebitele na rozdíly mezi jednotlivými daty.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!