V Prlově na Vsetínsku se v sobotu koná Ovčácký den. Akce, jež se letos uskuteční poosmé, má podpořit chov ovcí a propagovat jehněčí a skopové maso. Návštěvníci se kromě ochutnávky mohou těšit i na výstavu ovcí, ukázky stříhání ovčí vlny i výroby sýrů. Novinářům to dnes řekl ředitel Agrární komory Valašska Josef Radílek.
"Letos bude program po dvou letech opět obohacen o komentované ukázky bourání a zpracování jehněčího masa moravským kuchařem z Brna. K vidění budou tradičně různá plemena ovcí, ale také kulturní program s vystoupením folklorních souborů," uvedl Radílek. Podle něj se na akci sejde asi stovka chovatelů ovcí a zpracovatelů masa z celého Valašska.
Někteří z nich budou svou práci prezentovat, jiní si přijedou vyměnit zkušenosti. Z potravinářských firem bude zastoupena například Mlékárna Valašské Meziříčí nebo farma z Rudimova se svými masnými výrobky. Ovčí produkty budou nabízet také výrobci ze Slovenska. Nabídka bude letos rozšířena o pokrmy z hovězího masa. Lidé budou moci ochutnat také výrobky nosící značku Regionální potravina Zlínského kraje.
Pořadatelé připravili také řemeslný jarmark a soutěže pro děti. Ovčácký den v Prlově začne v 10:00. Na pořádání akce se podílí i obec, Zemědělský svaz České republiky či Svaz chovatelů ovcí a koz a několik dalších organizací. Podrobný program je na webu www.obecprlov.cz.*