Prodej lihovin v ČR se letos meziročně propadne o 35 až 40 procent, výrobci tak přijdou o zhruba dvě miliardy korun na tržbách. Uvedli to zástupci Unie výrobců a dovozců lihovin ČR (UVDL). Unie rozumí vydání vládních vyjádření, upozornila však, že největší dopad ohledně výrobků má zavření restaurací právě na lihoviny, kterých se v hotelech, barech, hospodách a restauracích prodá zhruba polovina, zatímco u piva jde o 30 procent. Kromě samotných vládních opatření stojí za poklesem ale také výpadek turistů a zahraničních dělníků a lednové zvýšení spotřební daně.
"UVDL vyzývá stát ke krokům pro záchranu odvětví, které má v ČR tradici a mimo jiné přináší do státní pokladny osm miliard ročně ve formě spotřební daně a zaměstnává přímo 2500 lidí a nepřímo dalších 20 tisíc lidí v napojených dodavatelských organizacích," uvedla unie. Prodej veškerého alkoholu se podle odhadu unie propadne letos proti loňsku minimálně o 30 procent, což bude znamenat snížení výběru spotřební daně o zhruba čtyři miliardy korun. "Vládní opatření jsou v této krizové situaci pochopitelná, nicméně je zapotřebí myslet i na budoucnost a zpětné oživení pozastavených sektorů ekonomiky. V jiných evropských státech, například v Německu či Rakousku, přistoupili na dočasné významné snížení daně z přidané hodnoty na všechen sortiment prodávaný v sektoru HORECA, či jiné úlevy v oblastech daňových nebo plateb sociálního pojištění," dodal výkonný ředitel unie Vladimír Darebník. U lihovin se kvůli koronaviru z HORECA (hotely, restaurace, catering či kavárna) do maloobchodního segmentu přesunulo deset až 15 procent prodejů. U jiných kategorií alkoholických nápojů je podíl prodeje v síti maloobchodních prodejen vyšší a tím jejich ztráty způsobené uzavřením barů a restaurací menší, uvádí unie.*