Prodej šampaňského roste, ale jeho chuť se může kvůli klimatu brzy změnit

Šampaňské je po staletí znakem oslav a luxusního života. Stoupající teploty v Evropě a stále proměnlivější počasí však vyvolávají obavy, že by se proslulá francouzská oblast Champagne mohla stát nevhodnou pro produkci tohoto šumivého vína, uvedl server zpravodajské televize CNBC.

Loni bylo z Champagne vyexpedováno více než 325 milionů lahví šampaňského. Tržby poprvé přesáhly šest miliard eur (144,5 miliardy Kč), uvedla obchodní asociace Comité Champagne. Největšími trhy pro šampaňské jsou Spojené státy, Británie a Japonsko. Ve výhledu na letošní rok je však asociace opatrná, i když pěstitelé a producenti v Champagne podle jejích slov zůstávají přesvědčeni o zdraví svého podnikání.

Obavy ze změny klimatu

Pochybnosti o tom, jak se bude vyvíjet budoucnost tohoto nápoje, však vzbuzují obavy o vývoj klimatu. Producenti se budou muset přizpůsobit, aby přežili, a chuť šampaňského se může časem měnit.

Podle zprávy S&P Global Sustainable1 bude velkým rizikem v této oblasti sucho, což pro vinice představuje vážné problémy. A sucho není jediným faktorem, který může ohrozit produkci. Počasí je stále nevyzpytatelnější. V posledních letech se stále častěji objevují požáry, záplavy a mrazy. I když bude vinná réva schopná růst v měnícím se klimatu, mohou nové podmínky změnit zrání plodů a způsobit škody.

"(Pokud jsou hrozny) vystaveny příliš extrémnímu UV záření, pak dostanou ekvivalent našeho úpalu a to v podstatě poškodí chuť," řekl CNBC zakladatel britského obchodníka s vínem Grape Britannia Matt Hodgson. Dodatečné teplo může také podle něj změnit kyselost hroznů, která dodává šampaňskému svěžest a "neuchopitelnou energii a jiskřivost". A mezinárodní značky si uvědomují, jak velký dopad může mít změna klimatu na jejich podnikání.

Výlučnost oblasti pěstování

Šampaňské smí podle pravidel pocházet jen z francouzské oblasti Champagne. Na seznamu pravidel, která musí toto víno splňovat, jsou i specifické postupy při pěstování vinné révy, získávání hroznů z určitých lokalit, zvláštní metody lisování hroznů či použití pouze vybraných odrůd vinné révy. Je zakázáno používat pesticidy a dodatečné okyselování a všechny fáze produkce, až po etiketování lahví, se musejí uskutečnit v oblasti Champagne. Ale přední producenti šampaňského upravují své postupy, aby mohli pokračovat v produkci v rámci přísných pravidel.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down