Prodeje zboží s etickou certifikací Fairtrade vloni opět rostly. Na českém trhu se prodalo 4245 tun tzv. fairtrade kakaa, což představuje meziroční nárůst o 60 procent. Fairtrade kávy se prodalo 1326 tun, tedy o 37 procent více než v roce 2020. Výrazně stouply také prodeje fairtrade květin a banánů. Tzv. fairtradeový příplatek za produkty prodané na českém trhu byl loni přes 37 milionů korun. Na tiskové konferenci to včera oznámili představitelé společnosti Fairtrade Česko a Slovensko.
Fairtrade neboli férový trh je způsob obchodu, který zaručuje pěstitelům a řemeslníkům z méně vyspělých zemí spravedlivé podmínky. Mají jistotu, že své výrobky neprodají za cenu pod výrobními náklady. Zakázána je také dětská práce a podmínkou je šetrnost k životnímu prostředí. Fairtradový příplatek, který pěstitelé dostávají nad rámec výkupní ceny, slouží pak k rozvoji vzdělávání, zdravotní péče nebo investicím do farem na základě demokratického rozhodování v komunitách. Loni příplatek vzrostl meziročně o 38 procent. Tyto prostředky však pěstitelé využívají stále častěji také na boj s dopady klimatické změny a na preventivní opatření, která je mohou před oteplováním klimatu chránit. „Systém Fairtrade zdaleka neřeší jen sociální, pracovní a ekonomické problémy pěstitelů. Všímá si také otázek životního prostředí. S tím souvisí prohlubující se dopady klimatické změny na pěstitele v Latinské Americe, Africe a Asii. Stále více se totiž ukazuje, že sociální nespravedlnost, která i dnes často pěstování řady komodit provází, má určitou paralelu i v nespravedlnosti klimatické. Ti, kteří přispívají ke změně klimatu nejméně, se musejí vypořádávat s nejtěžšími následky klimatické změny,“ konstatoval výkonný ředitel organizace Fairtrade Česko a Slovensko Lubomír Kadaně. Podle něj v důsledku změn klimatu v zemích globálního Jihu se pěstitelé potýkají s novými chorobami a škůdci, jsou ohroženi nepravidelnými a nižšími srážkami na jednu stranu nebo na druhou naopak povodněmi. Pěstitelé zapojení do systému díky Fairtrade pak využívají nové odrůdy, učí se pracovat s vodními zdroji nebo diverzifikují plodiny, upřesnil. Děkan Fakulty tropického zemědělství České zemědělské univerzity v Praze Patrick van Damme prohlásil, že klimatická změna není fér. Jejími dopady bývají často nejvíc postiženi ti, kteří sami vytvářejí nejnižší uhlíkovou stopu.
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!