Kubánský cukrovarnický průmysl zřejmě letos čeká nejhorší sezóna v historii, což může ohrozit národní hrdost a ekonomický růst. Podle oficiálních údajů a dvou kubánských odborníků na cukr by produkce v letošním roce měla zaostat za loňským rokem, kdy byla rekordně nízká. V současnosti je nejméně 30 procent pod cílem komunistické vlády, který je 900 000 tun, uvedla agentura Reuters.
Loňská produkce činila 800 000 tun, což byl nejhorší údaj od roku 1908. Představovala tak pouhých deset procent rekordní produkce z roku 1989, která činila osm milionů tun.
Cukr byl kdysi pýchou Kuby. Má zásadní význam pro výrobu rumu a je zdrojem zahraniční měny a zaměstnanosti na rozlehlém venkově ostrova. Vláda však není schopna financovat potřeby odvětví, včetně vstupů, zavlažování a náhradních dílů, kvůli novým, tvrdým sankcím USA a pandemii covidu-19.
,,Vláda bude muset dovážet a možná snížit kvótu cukru v měsíčním přídělu potravin. Pekárny budou muset bojovat o to, aby mohly vyrábět sladkosti," řekl agentuře Reuters jeden z odborníků.*