Vloni mírně klesla ve srovnání s rokem 2011 tržní produkce ryb v České republice i průměrná spotřeba sladkovodních ryb. Produkce ryb dosáhla v loňském roce 20 763 tun, což je ve srovnání s historicky rekordním rokem 2011 pokles o 1,2 procenta. Také průměrná spotřeba sladkovodních ryb mírně klesla na 1,41 kilogramu na osobu z předloňských 1,47 kilogramu. Vyplývá to ze Zprávy o stavu vodního hospodářství České republiky v roce 2012, kterou ve středu projednala vláda.
Zhruba 87 procent loňské produkce představoval dlouhodobě nejrozšířenější kapr. Jeho produkce se meziročně snížila o 226 tun živé hmoty na 17 972 tun. Naprostá většina vylovených ryb pocházela z rybničních chovů, zbývající zhruba čtyři procenta byly ryby chované ve speciálních zařízeních. Na vývoz směřovalo 8600 tun ryb, tedy 41 procent z celkového výlovu.
Konzumace sladkovodních ryb v tuzemsku do roku 2011 několik let po sobě mírně rostla spolu s postupně rostoucí produkcí. Proti průměru Evropské unie je ale stále méně než třetinová. Evropský průměr je přibližně pět kilogramů sladkovodních ryb na obyvatele.
Kromě převažujícího kapra se v tuzemských chovech významněji chovají další býložravé ryby, jako jsou tolstolobik a amur. Z lososovitých ryb mají největší zastoupení pstruh duhový a siven americký. Chová se také lín obecný a z dravých ryb především štika, candát a sumec.
Součástí odvětví je rekreační a sportovní rybářství na vodních plochách vyhlášených státem jako rybářské revíry. V České republice je zhruba 400 000 registrovaných sportovních rybářů. Ti loni podle odhadů na udici ulovili zhruba 4000 tun ryb. K chovu ryb se v ČR využívá 41 000 hektarů rybníků. Produkci ryb se věnuje asi stovka podniků.