Pivovary navrhují vládě kompenzovat přímé škody pro výrobce piva i pro restaurace a odpuštění spotřební daně z čepovaného piva, které se bude muset kvůli vládním opatřením vylít. Tržby pivovarů v ČR klesly v důsledky epidemie o 40 procent, u minipivovarů přesahuje snížení 80 procent. Dnes to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven, který sdružuje nejen největší české výrobce, ale i minipivovary.
Důvodem poklesu produkce jsou jak vládní kroky, kterými ve snaze utlumit epidemii koronaviru došlo k zavření restauračních zařízení, ale také nižší export. V řadě evropských i světových států jsou omezení kvůli viru podobná jako v ČR.
Některé větší pivovary podle svazu hlásí mírný nárůst prodeje piva v lahvích a plechovkách, ten ale nemůže nahradit výpadek v pivu čepovaném. "U menších pivovarů, které jsou více závislé na čepovaném pivu, klesla výroba o 50 a více procent. Všechny pivovary pak řeší, co udělat se sudovým pivem, které už je vyrobené, případně je ve výrobním procesu a kvůli uzavřeným restauracím ho není kde prodávat. Celkově se jedná o 250-300 milionů velkých piv, prakticky celou čtvrtletní produkci čepovaného piva pro český trh," uvádí svaz. V současnosti je podle něj zcela zavřeno 90 procent restaurací.
Svaz proto vyzval vládu, aby zvážila další opatření. Kromě již zmíněných žádá o přímou finanční pomoc restauracím, hospodám a minipivovarům, která by zabránila jejich hromadnému konci, dotace na podporu opětovného rozjedu hospod například ve formě finanční podpory kulturních nebo společenských akcí v těchto zařízeních. Svaz také apeluje na pronajímatele, aby umožnili odložit nebo případně alespoň částečně odpustit nájemné provozovnám, které kvůli mimořádným opatřením musely přerušit svou činnost.
Situace je kritická, uvedl dnes Český svaz pivovarů a sladoven. Podle odhadů Asociace hotelů a restaurací klesnou celkové roční tržby restaurací o 40 procent, pokud se vrátí k běžnému provozu v červnu.