Produkce zeleniny loni v ČR mírně vzrostla, několik pěstitelů ukončilo činnost
Tuzemská tržní produkce zeleniny pro obchodní síť a zpracovatelský průmysl v roce 2023 podle předběžných údajů vzrostla o půl procenta na 219 510 tun. Plocha polí se zeleninou loni ale meziročně klesla o 288 hektarů na 11 015 hektarů, o rok dříve zabírala 11 303 hektarů a v roce 2021 to bylo 12 066 hektarů. Někteří pěstitelé zeleniny loni kvůli vysokým nákladům a nízkým cenám, které farmářům platí obchodníci, ukončili činnost. Vyplývá to ze situační a výhledové zprávy, kterou sestavilo ministerstvo zemědělství spolu se Zelinářskou unií Čech a Moravy (ZUČM).
Loňská tržní produkce zeleniny patří podle ZUČM spíše k průměrným úrodám. Pěstitelům po větší část roku 2023 přálo počasí. "Vyskytlo se sice několik období, které vývoj zeleniny zkomplikovaly, nepřinesly však žádné významné extremity s kritickým dopadem, nicméně snížily výnosy a kvalitu některých druhů zeleniny," uvedla ZUČM. Příznivé počasí bylo i na podzim a umožnilo dobrý vývoj podzimních druhů zeleniny. Druhová skladba v Česku pěstované zeleniny se loni nezměnila. Mezi nejčastěji pěstované druhy patří tradičně cibule, kořenová zelenina a hlávkové zelí.
Růst nákladů
Všichni pěstitelé se i loni podle ZUČM potýkali s vysokými cenami energií, které dopadly hlavně na firmy pěstující zeleninu ve vyhřívaných sklenících. Zelinářům v poslední době rostou také náklady na skladování zeleniny. "Co je však trápilo nejvíc po celý rok, je neférový rozdíl mezi výkupní cenou zeleniny a cenou, za kterou pak spotřebitelé zeleninu kupovali na pultech obchodů," upozornila ZUČM. Farmáři jsou na obchodních řetězcích značně závislí, dodávají jim zhruba 75 produkce zeleniny. Deset procent zeleniny prodávají velkoobchodům a dalších deset procent firmám zaměřeným na její zpracování. Pět procent úrody zeleniny pěstitelé prodávají pomocí vlastního exportu, dodávek do hotelů a restaurací či farmářských trhů a samosběru. Loni v Česku ukončilo činnost několik nejmenších farem zaměřených na tržní produkci zeleniny. "Pěstování zeleniny ukončili také tři členové ZUČM s velikostí farmy v rozmezí od deseti do 30 hektarů, více našich členů pak omezilo sortiment pěstované zeleniny a její výměry," upozornila ZUČM. V roce 2023 se podle zelinářské unie projevil odklon od pěstování zeleniny pro průmyslové zpracování, jelikož v Česku ubývají zpracovatelské kapacity zaměřené na hrášek, rajčata a okurky nakládačky.
Vlastní zpracovíné na farmách
Pěstitelé zeleniny proto stále častěji zavádí její vlastní zpracování na svých farmách, kde vyrábějí například kečupy a zeleninové marmelády, nakládají okurky či kysané zelí a další zeleninu. Trendem je také posklizňová úprava například listové zeleniny, z níž farmáři připravují salátové směsi určené pro přímou spotřebu.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!