24.08.2020 | 06:08
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Produkce zeleniny v ČR loni vzrostla, letos se také vyvíjí slibně

Tuzemská sklizeň konzumní zeleniny v roce 2019 meziročně vzrostla o 27 478 tun na 226 341 tun. V roce 2018 se naopak meziročně propadla bezmála o 43 tisíc tun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Letošní produkce zeleniny se v Česku zatím vyvíjí slibně a její ceny po předchozím výrazném růstu klesají. Řekl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Petr Hanka.

Tuzemští pěstitelé letos podle Hanky založili porosty zeleniny téměř na 11 500 hektarech, což je ve srovnání s loňskem nárůst o 2,5 procenta. "Vlhký červen a červenec v kombinaci s nižšími teplotami, a to především v noci, prospívá košťálové zelenině, jako je zelí, květák, brokolice, kedlubny. Zde očekáváme dobrou úrodu," uvedl Hanka.

I pole s kořenovou zeleninou podle něj vypadají nadějně, pouze u porostů určených ke skladování hrozí značné poškození přemnoženými hraboši. Horší je situace u teplomilných druhů, jako jsou okurky, cukety, dýně a plodová zelenina. U těchto druhů byla kvůli deštivému a chladnějšímu létu oddálena sklizeň. O výnosech podle Hanky v příštích týdnech rozhodne počasí, především teploty. "Celkově očekáváme zvýšenou nabídku v porovnání s loňskem," dodal.

U většiny druhů zeleniny je nyní zaznamenán sezonní pokles cen. "Důvodem je dostatečná nabídka. K nárůstu cen dojde pravděpodobně začátkem skladovací sezony, kdy cenu významně ovlivňují náklady na skladování zeleniny," uvedl Hanka.

Dovoz zeleniny do Česka stále roste a loni bilance zahraničního obchodu v této kategorii plodin vykázala podle údajů ČSÚ schodek 12,4 miliardy korun. Nejvíce zeleniny je do Česka dováženo z Nizozemska, Španělska, Polska, Německa a Itálie.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down