Zelinářská unie Čech a Moravy z.s. (ZUČM) ve spolupráci s litoměřickým výstavištěm vyhlásila letos již 13. ročník soutěže profesionálních výrobců kysaného zelí „Zelí roku“. V prvním kole, které se uskutečnilo při zahájení výstavy Zahrada Čech, se utkalo 14 soutěžních vzorků. Pět vybraných postoupilo do finálového kola.
Tradice uchovávání zelí na zimu formou kvašení je v naší zemi známá od pradávna. Tato tradice se v dnešní době stále dodržuje. Proto se ZUČM před 13 roky rozhodla podpořit profesionální výrobce kysaného zelí a společně s litoměřickým výstavištěm Zahrada Čech vyhlásila soutěž Zelí roku, ve které se utkají právě ti, jejichž výrobek lze koupit v naší obchodní síti. „Snažíme se formou soutěže upozornit na to, že nedílnou součástí zelinářství je i zpracovatelský segment. A kysané zelí je pojem, který u nás zná každé malé dítě. Navíc je zdravé, chutné, a česká receptura vychází z chutí českých jazýčků. Liší se od způsobu zpracování zelí v zahraničí. I proto věříme, že našim výrobcům zákazníci zachovají svou věrnost“ říká Petr Hanka, předseda ZUČM. Kysané zelí je podle něj tradice spojená s nezaměnitelnou chutí. "Navrch připojme koktejl vitamínů a minerálů, který vzniká při procesu mléčného kvašení a dostaneme superpotravinu, která je jednoduše dostupná, regionální a za rozumnou cenu, dodal Hanka.