15.06.2001 | 08:06
Autor:
Kategorie:
Štítky:

Prohlášení ČSCHMS k problému BSE

Český svaz chovatelů masného skotu zastupuje chovatele, kteří ve svých chovech produkují nejen zdravotně nezávadné hovězí maso, ale zároveň maso kvalitativně a kulinářsky na vyšší úrovni, než na jakou je běžný konzument zvyklý.
1. ČSCHMS bezvýhradně podporuje rozhodnutí SVS a MZe testovat veškerý skot starší 30 měsíců na BSE.
2. Požadujeme doplnění systému Centrální evidence (CE) zvířat o sledování zvířete po porážce až ke konečnému spotřebiteli a u balíčkového masa individuální identifikaci
- výsekové maso doložit certifikátem veterinárního lékaře na jatkách
- označení balíčkového masa a certifikát by měly obsahovat: systém chovu, číslo zvířete, datum narození zvířete, identifikaci chovu, plemennou příslušnost zvířete, pohlaví, datum porážky, obchodní třídu jatečně upraveného těla (JUT).
3. Navrhujeme: krávy starší pěti let vyloučit z lidské konzumace a s využitím prostředků SIF, jatečné půlky vykoupit v běžných cenách a využít k produkci krmiv pro masožravce. Toto opatření navrhujeme proto, že pod vlivem prvního výskytu BSE u nás bude zablokován vývoz hovězího masa i zástavu plemenných zvířat a vznikne přetlak na domácím trhu. Tato kategorie starších krav je z hlediska možného výskytu BSE nejrizikovější.
4. Požadujeme – maso z krav z dojných systémů vyloučit z kategorie „výsekové maso“ jak po stránce legislativní, tak po stránce veterinární.
5. Krávy masných plemen odchovaných v masných systémech (viz směrnice EU 1254, která pojem masných krav vysvětluje) mladší pěti let mohou být použity k produkci výsekového masa, krávy ostatních plemen do pěti let věku pouze do výroby.
6. Doporučujeme z hlediska kvalitativního preferovat maso z vykrmených jalovic, volů a mladých pastevních telat (250 – 350 kg) – viz směrnice EU 1254. Doporučujeme zavést kategorii mladé pastevní tele a preferovat ji z důvodu očekávaného dopadu BSE na vývoz zástavových telat na podzim letošního roku. Tímto opatřením by došlo k jejich umístění na českém trhu a zároveň by umožnilo spotřebiteli konzumovat nejkvalitnější kategorii hovězího masa.
7. Žádáme neprodleně zavést klasifikaci JUT podle normy č. ČSN 466120 z dubna 2000 (SEUROP).

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down