Díky hlasování veřejnosti už třetí rok v řadě projekt Potraviny na pranýři získal cenu českého internetu Křišťálová lupa, a to za vítězství v kategorii Veřejně prospěšná služba. „Ocenění považujeme za vysvědčení, které veřejnost vystavila všem zaměstnancům Státní zemědělské a potravinářské inspekci, bez jejichž každodenního přičinění by nebyl úspěch možný. Zároveň jej vnímáme jako závazek do budoucna, protože „akcionáři“ projektu jsou všichni daňoví poplatníci České republiky,“ uvedl v průběhu včerejšího slavnostního vyhlášení v pražském divadle Archa Jindřich Pokora, ředitel odboru kontroly, laboratoří a certifikace Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
Projekt Potraviny na pranýři byl spuštěn v červenci 2012 jako webový portál, který od té doby navštívilo přes 2 900 000 spotřebitelů. Ti na webu otevřeli už přes 28 milionů stránek, tj. průměrný návštěvník si při otevření webu zobrazí informace o téměř deseti nevyhovujících potravinách. V roce 2013 se projekt rozšířil o mobilní aplikaci pro chytré mobilní telefony a tablety s operačními systémy Android, Windows Phone a iOS. Aplikace si nainstalovalo už přes 45 000 uživatelů, což SZPI považuje za mimořádný úspěch. V letošním roce SZPI k projektu připojila i účty na sociálních sítích Facebook, který sleduje přes 10 000 fanoušků a Twitter s více než 2000 „followery“. Dále se 12 000 uživatelů webu zaregistrovalo pro pravidelný odběr novinek e-mailem, kterých SZPI odeslala celkem již asi 2 500 000.
Projekt Potraviny na pranýři provozuje SZPI a od spuštění zde spotřebitelé nalezli podrobnosti o 1908 nevyhovujících šaržích potravin, které inspekce zjistila úřední kontrolou na českém trhu. Projekt je unikátní mírou otevřenosti a detailnosti, s jakou veřejnost informuje o nevyhovujících potravinách, u každé položky je uveden název potraviny, výrobce, místo prodeje, výrobní šarže a další údaje nezbytné pro orientaci spotřebitele.*