Projekt Smart Food II má děti naučit, jak omezit plýtvání potravinami
Naučit děti omezit plýtvání jídlem i zacházet s potravinovým odpadem je cílem vzdělávacího projektu Smart Food II. Žákům má přiblížit, co se s potravinami děje od produkce na farmě po jejich spotřebu. Nové výukové materiály mají dětem ukázat, jak mohou změny v jejich každodenním životě přispět k omezení plýtvání potravinami i ke snížení dopadů domácnosti na životní prostředí. Jde o pokračování projektu Smart Food, který děti učí, jak správně s potravinami zacházet. Informovala o tom mediální zástupkyně projektu Šárka Mrázová.
Inspirace k odpovědnému zacházení s potravinami
Projekt Smart Food II se nyní testuje ve vybraných školách, jeho hlavním cílem je inspirovat žáky k odpovědnějšímu zacházení s jídlem. Zároveň jim má podle zástupců projektu zprostředkovat informace o tom, jak snížit tvorbu emisí skleníkových plynů ve školách i domácnostech. Spolupracuje na něm Pedagogická fakulta Univerzity Karlovy (UK) v Praze a Provozně ekonomická fakulta Mendelovy univerzity v Brně. Každý Čech ročně vyhodí 91 kilogramů potravin, v celé zemi je to 1,9 milionu tun ročně, vyplývá z dat Ministerstva životního prostředí. V Evropě vzniká největší množství potravinového odpadu v domácnostech, na plýtvání jídlem se podílí z 53 procent. Potravinový odpad představuje významný zdroj emisí oxidu uhličitého a metanu.
"Projekt ukazuje, že i malé změny v každodenním životě mohou mít výrazný pozitivní dopad na životní prostředí," řekl Igor Červený, zástupce Pedagogické fakulty UK, spoluautor projektu Smart Food a portálu FutureBooks. Součástí výukových materiálů jsou nově i videa, které mohou zájemci najít na webu projektu.
Podle pilotního hodnocení první fáze projektu Smart Food vzrostly znalosti žáků třetích až pátých tříd o správném zacházení s jídlem až o 40 procent. Ke zlepšení přispěla také digitální interaktivní forma výuky, která žáky více motivovala a zlepšila jejich zapojení do výuky, vyplývá z výsledků. Knihy z první fáze projektu jsou nyní dostupné na webu. Další tři knihy, které projekt rozšiřují v druhé fázi, budou podle Veselé dostupné po jejich otestování a zapracování případných nedostatků v létě 2025.*
Tento web používá soubory cookie, abychom vám mohli poskytnout tu nejlepší možnou uživatelskou zkušenost. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání vás, když se vrátíte na naši webovou stránku, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webu jsou pro vás nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Analytické soubory cookie
Tyto soubory cookie nám umožňují počítat návštěvy a provoz, abychom měli přehled o tom, které stránky jsou nejoblíbenější a jak se na našem webu návštěvníci pohybují. Veškeré informace, které tyto soubory cookie shromažďují, jsou agregované, a tedy anonymní.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!