Zdražení cukru, které v poslední době kritizoval ministr zemědělství Zdeněk Nekula, stojí průměrného spotřebitele v Česku 3,70 Kč měsíčně. Novinářům to řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. Denní spotřeba cukru v ČR činí podle něj v průměru téměř dvojnásobek množství doporučeného Světovou zdravotnickou organizací (WHO). Nekula kvůli vysokým cenám svolal jednání zástupců zemědělců, potravinářských firem a obchodních řetězců.
Prouza uvedl, že průměrná denní spotřeba cukru v ČR je 91 gramů, WHO přitom doporučuje 50 gramů. Roční čistá spotřeba cukru mimo přijmu v potravinách je podle něj zhruba 6,3 kilogramu. Pro spotřebitele proto poslední zdražení cukru znamená o 3,70 Kč vyšší náklady na potraviny měsíčně, řekl. Cukr podle svazu tvoří 0,3 procenta nákladů na potraviny.
Cena jednoho kilogramu cukru krystal na pultech obchodů podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) stoupla loni od září do prosince o 77 procent. Spotřebitelská cena byla v prosinci více než 30 Kč, což je podle ministerstva zemědělství i historické maximum. Průměrná cena průmyslových výrobců za jeden kilogram cukru byla loni v září 13,17 Kč. V prosinci stál kilogram 19,90 Kč, což je nárůst o 51 procent. Kritizovala to Agrární komora ČR, která poukazovala na výrazný růst cen v obchodech proti cenám výrobců.*